Етъра в очакване на Еньовден

Публикувано:
11:20ч / 23.06.2015г
Брой прочитания:
1 292
Брой коментари:
0

Бяхме в Етъра три дни преди Еньовден. Валеше силен дъжд, но той не ни попречи да усетим как музеят на открито край Габрово се готвеше за празника. Дървената врата на единия вход беше обрамчена с венец от цветя и билки. Такива венци имаше и окачени на дървени греди в другия край на уличката, на поляната, където баби в народни носии пееха в дъжда, репетираха за предстоящия празничен концерт.

Вървяхме по главната (и единствена) уличка, надничахме през джамлъците на магазинчетата, а в някои от тях се отбивахме. В сладкарничката може да се купят гърненца с бяло сладко и други старовремски вкусотии: бал суджук (прави се от орехи и шира), пестил или габровски шоколад (сгъстена и изсушена каша от сливи, към която не се добавя захар или други подсладители), жилав бял локум с орехи, шербет халва, фъч (малки сладки с орехи) и т.н.. В хлебарницата пък продават симиди, пърленки (местен специалитет, нещо средно между пица и питка), етърки (тестени пликчета с пълнеж от чушки и яйца), хрупки (нашенски брускети). Любителите на похапването могат да опитат и печени кървавици, които в суров вид висят нанизани на дълги пръти под навеса с огнището. Естествено, има и магазинчета за шарени грънци, за дърворезби и за други предмети, изработени от занаятчии по стари технологии.  

Посещавалите Етъра знаят всичко, за което им разказвам. Етнографският музей на открито обаче винаги може да поднесе изненади: този път покрай много от постройките и по уличката ни пресрешаха малки плашила с глави от изрисувани кратунки. Някои имаха табелки с весели обяснителни надписи: „Плашиланка Сладуранка“, „Страшил Безопасний“… Една плашиланка, която за разлика от другите си посестрими имаше за глава не кратунка, а малка футболна топчица, се оказа носителка на „Грамота за владеене на три чужди езика“!

Така че габровци и в Етъра остават верни на чувството си за хумор. Закачка към посетителите ми се стори и къщичката с обрасли в треволяци плочи на покрива, която на прозорчето под схлупената стряха имаше телевизионен екран, а на екрана се виеха народни танци – илюстрация за синтеза между традиции и модерност!

Със сигурност така ще се преплетат традиции и съвремие на самия празник Еньовден, чиято подготовка видяхме преди три дни в дъжда. Нека мине по вода!

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от Етъра преди Еньовден може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu