Букмейкърите познаха: Пол Линч взе „Букър“

Публикувано:
10:36ч / 27.11.2023г
Брой прочитания:
200
Брой коментари:
0

По време на изказването си при получаване на наградата, предавано на живо по Фейсбук, Пол Линч извади и размаха статуетката за наградата „Букър“

Ирландският писател Пол Линч спечели наградата „Букър“ за 2023 г. със своя пети роман „Песента на пророка“, предаде в. „Гардиън“. По този начин се потвърдиха прогнозите на букмейкърите, предвещаващи победа за 46-годишния Линч, които отразихме в предишна публикация.

Носителят на наградата бе оповестен на бляскава церемония в Лондон в неделя вечер, 26 ноември. Председателката на журито – канадската писателка Еси Едугян, разкри, че решението да се даде наградата с парично изражение от 50 000 британски лири не е било взето единодушно, и че е имало дискусия и многобройни гласувания, които продължили около шест часа в събота.

Наградата и отличеният роман „Песента на пророка“

Действието в „Песента на пророка“ се развива в един алтернативен Дъблин. Служители на новосформираната тайна полиция, създадена от правителство, вървящо към тоталитаризъм, се появяват на прага на къщата на микробиоложката Айлиш, търсейки съпруга й – активист на Учителския профсъюз на Ирландия. Скоро след това той изчезва заедно с още стотици други цивилни лица, а Айлиш е оставена да се грижи за четирите си деца и стария си баща, борейки се да защити семейството си на фона на гражданска война.

  • С огромно удоволствие отнасям „Букъра“ в Ирландия – заяви Линч, бивш кинокритик, когато получи наградата.

Победата му дойде само дни след бурните протести, които избухнаха в центъра на Дъблин след нападение с хладно оръжие пред начално училище, при което бяха ранени три деца. Полицията съобщи, че безредиците са били предизвикани от „напълно откачена фракция, мотивирана от крайно дясна идеология“.  Когато бе запитан за реакцията му относно тази събития, Линч заяви, че е „слисан“ от тях, и че трябва да ги разглеждаме като предупреждение. Той същевременно призна, че този вид енергия винаги се е криел под повърхността. Линч обаче изтъкна, цитиран от Би Би Си, че не е политически писател, и че книгата му е била завършена преди 18 месеца.

Линч, който живее в Дъблин, е петият ирландски автор, който получава престижната награда „Букър“, смятана за втора по важност в света след Нобеловата награда за литература. Преди него това отличие са взели Айрис Мърдок, Джон Банвил, Роди Дойл и Ан Енрайт. Запитан, какво ще прави с парите от наградата, Пол Линч заяви, че половината от тях вече са отишли за ипотеката му.

За втора поредна година „Букър“ се дава за роман за политически конфликт, подчерта „Гардиън“. През 2022 г. Шехан Карунатилака спечели отличието с книгата си „Седемте луни на Мали Алмейда“, чието действие се развива по време на гражданската война в Шри Ланка.

Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Букмейкърите прогнозират „Букър“ за ирландския писател Пол Линч

Източник: www.evropaworld.eu