Датският писател Педер Фредерик Йенсен пристига в София

Публикувано:
07:55ч / 14.05.2019г
Брой прочитания:
188
Брой коментари:
0

Нещо ново и различно за Нощта на литературата в София на 15 май. Датският писател Педер Фредерик Йенсен ще участва лично в публичното четене на разказ от сборника му „Датските железници“ (издание на „Изида“, превод Росица Цветанова). Книгата е номинирана за авторитетни европейски и датски награди и излиза на български в поредица, съфинансирана по програма „Творческа Европа“. Четенето ще бъде на всеки половин час от 18.30 до 21 ч. в галерия-книжарница „София прес“ на ул. „Славянска“ 29. Заповядайте – може да чуете разказ на писателя в превод, както и да си вземете автограф от него.

Специалната премиера на българското издание на „Датските железници“ ще бъде предишния ден, на 14 май, от 18.30 ч. в клуб „Книгата“.

Peder-Frederik-Jensen_Lærke-PosseltПедер Фредерик Йенсен

Педер Фредерик Йенсен е роден през 1978 г. в Копенхаген. Завършва училище за корабостроители, а след това и Датската академия за писатели. Първият му роман Her står du (Ето те), издаден през 2007 г., е посветен на теми като семейството, любовния живот и грижата за насъщния. През 2015 г. печели Наградата за дебют в драматургията, а през 2016 и престижната награда „Ото Гелстед“ за точните си наблюдения и анализи на живота на обикновените хора. Автор е на още един роман. За сборника разкази „Датските железници“ е номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз и за наградата „Едвард Педерсен“. Йенсен е редактор на електронния литературен портал morgenrøde.dk, а от 2013 г. пише за датския вестник “Information”.

„Датските железници“

Разказите са вдъхновени от мимолетните картини и сцени, които профучават покрай автора, докато пътува от и към Копенхаген, и неизбежно повеждат читателя на пътешествие през пейзажа на съвременна Дания. Книгата обединява историите на хора с различна съдба в скандинавската страна и отразява техните жизненоважни избори в универсални ситуации на междучовешки отношения. Лаконичният и обективен стил на автора е наситен с дълбок драматизъм и въздейства на читателя на подсъзнателно ниво, а многообразието от истории рисува облика на реалността в страна, спечелила си славата на уютна, щастлива и благоустроена.

Книгата включва 25 силни къси разказа, родени от впечатленията по време на ежедневните пътувания на автора с влак от вкъщи в Калундборг в периферията на Дания до корабите и Копенхаген и обратно. Героите са или нещастни, или загубили посоката. Разводи, смърт, болести, секс, бездетство, омраза и любов – всичко това присъства в сборника. Йенсен прави затрогващо описание на тъжни работници, разсеяни писатели и безсрамни жени, но без самият той да изразява никакви чувства. С тази си позиция той успява да провокира въображението на читателите. Стилът му може да бъде характеризиран като „поетична проза“. Основната тема на Йенсен е неравенството между хората и как много от тях пропиляват живота си заради пренебрежението на обществото към онези, населяващи отдалечените градчета.

Отзиви за книгата

„Разказите на Педер Фредерик Йенсен са перфектно построени, без никакво лустро. (…) В своя словесен лаконизъм те са обещаващи, интригуващи и предразполагащи към повече четения.“ (В-к Politiken)

„Новата книга на Педер Фредерик Йенсен е сборник разкази, написани от талантлив млад писател, който твори в своя собствена ниша. „Датските железници“ са сурова и грабваща книга, която ни кара да се замислим и е на мили разстояние пред всички останали нови датски разкази. (…) Нещо велико и приключенско. Сборник разкази, написани от брилянтен млад автор. Незабравими!“ (В-к Horsens Folkeblad)

„Брилянтни и наситени с чувствителност разкази за всички онези неща, които оформят ежедневния ни живот. (…) Едновременно ръбати и ясни, но най-вече изключителни и изпълнени с чувствителност.“ (В-к Fyens Stiftstidende)

Източник: Издателство "Изида"