Европейски ден на езиците 2017

Публикувано:
12:38ч / 25.09.2017г
Брой прочитания:
266
Брой коментари:
0

Европейската комисия в България се включва в отбелязването на 26 септември — Европейския ден на езиците — с две събития през следващите дни: радиоигра „Познай езика!‟ по БНР и Панаир на езиците.

Тази година проявите, организирани от Европейската комисия в България в партньорство с мрежата на културните институти на държавите — членки на ЕС (EUNIC), културните отдели на някои посолства и други институти и организации, ще продължат близо седмица и ще включват радиоигра по БНР и Панаир на езиците.

Радиоигра

Радиоиграта „Познай езика!‟ ще се проведе онлайн от 26 до 29 септември 2017 г. на сайта на БНР. Посетителите на уебстраницата ще могат да чуят записи с текстове на 13 европейски езика (английски, датски, испански, италиански, македонски, немски, нидерландски, полски, португалски, словашки, унгарски, фински и чешки) и ще трябва да познаят възможно най-голям брой езици, за да получат награда. Текстовете всъщност са оригинални творби от съвременни европейски поети, записани от естествени носители на езика, а самите стихотворения са събрани от културните институти в специална инсталация, наречена „Поезиомат‟, която ще гостува в Sofia Ring Mall на Панаира на езиците на 30 септември.

Играта е организирана от местната служба на Дирекцията по писмени преводи на Европейската комисия в България в партньорство с Британски съвет и БНР и представлява една съвсем нова съвместна инициатива на мрежата от културните институти на държавите — членки на ЕС, и посолствата на някои европейски държави.

Победителите ще получат своите награди по време на Панаира на езиците на 30 септември 2017 г. в Sofia Ring Mall, а един от тях — първият, който познае всички езици — ще получи голямата награда — таблет.

Панаир на езиците

По традиция в първата събота след официалната дата на празника — 26 септември — ще се проведе Панаир на езиците с участието на културните институти на европейските страни, представени в България, някои посолства на европейски държави и други организации.

Тази година празникът ще се състои на 30 септември, събота, от 11:00 до 16:00 часа в Sofia Ring Mall (до магазин ИКЕА).

Българската служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК ще се включи със забавни игри и викторини, от които всеки може да спечели награда, докато научава полезни и любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз. Наред с това посетителите на щанда на ЕК ще могат да научат за стажантската програма за писмени преводачи в ЕК и за провеждащия се в момента конкурс на ЕС за млади преводачи Juvenes Translatores.

Панаирът на езиците е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и тази година се организира от 23 институции: Британски съвет, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Френски институт, Гьоте институт, Чешки център, Посолство на Румъния, Полски институт, Португалски културен и езиков център, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Посолство на Швеция, Институт Сервантес, Унгарски културен институт, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Фондация ,,Заслушай се“, Посолство на Австрия, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Институт за български език при БАН и Културно-информационен център на Р. Македония в София.

Контекст

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него. Подробна информация за честванията в различни европейски държави ще откриете тук, а за проявите, организирани от местните служби на Дирекцията за писмени преводи на ЕК в различните страни от ЕС — тук.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европа има 24 официални езика на ЕС, над 200 европейски езика и около 60 регионални/малцинствени езика, както и още много други.

Като международна институция Европейската комисия съблюдава принципа на многоезичието. Всички 24 официални езика са също така и работни езици на ЕС. Цялото законодателство на ЕС се превежда на всички официални езици. Гражданите на ЕС могат да отправят въпроси и жалби до институциите на ЕС на който и да е от официалните езици, а службите отговарят на същия език.

Източник: Представителство на Европейската комисия в България