Фондация „Лале“ връчи наградите „Проект на годината 2015“

Публикувано:
18:00ч / 31.03.2016г
Брой прочитания:
170
Брой коментари:
0

Фондация „Лале“ връчи за единадесети пореден път наградите „Проект на годината“ за неправителствена организация в социалната сфера. Конкурсът беше отворен за граждански организации, които през изминалата 2015 г. са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място.  Награждаването стана в литературен клуб „Перото“ в НДК, където, специално за случая, имаше маса, отрупана с лалета.

За значението на неправителствените организации при решаването на много проблеми в обществото, както и за нуждата усилията им да получат признание, говори във встъпителното си слово директорът на фондация “Лале” Мария Петкова.

Роналд ван дер Хисен, директор на Фондация „Орание”, Нидерландия, поздрави екипите, осъществили трите отличени проекта. Символът и на двете фондации е лалето, но не само то ги обединява, а и вярата в силата на гражданските инициативи.

От номинираните 42 проекта наградени бяха, както винаги, само 3: „Ракът на гърдата се лекува!“ на Център за защита на правата в здравеопазването, „Детска къща” на Фондация „За Нашите Деца”, „Да не отхвърлим за втори път едно дете” на Българска Асоциация – Осиновени и Осиновители. 

Вече пета година Център за защита на правата в здравеопазването насочва усилията си към превенцията на рака на гърдата като провежда безплатен скрининг на жени между 45 и 65 г., живеещи в малки общини и населени места, където населението е затруднено в достъпа си до медицинска помощ. Всички диагностицирани или съмнителни случаи се насочват за допълнителни изследвания и лечение в университетски болници. Всяка година прегледите са в 8 различни общини в цялата страна. Същевременно, на жените от съответната община, се дават разяснения как да се самонаблюдават и да реагират незабавно, ако открият някакви тревожни симптоми.

„Детска къща“ е построена през 2015 г., за да предостави сигурна и подкрепяща семейна среда за деца от 0 до 7 години, които са лишени от родителска грижа. Тя е алтернатива на социалните домове и в нея 6 деца се отглеждат временно от истинско семейство, докато бъдат осиновени, върнати в биологичните им семейства или настанени в приемна грижа. Първоначално проектът е осъществяван в апартамент, взет под наем. Впоследствие е изградена и самата къща, която разполага с двор и с детска площадка. Семейството, което се е ангажирало с осъществяването на тази идея, има собствено дете, но поделя по равно грижите за него и за останалите деца в къщата.

Българска Асоциация Осиновени и Осиновители вече 12 години работи, за да промени често срещаното отрицателно отношение към осиновяването в обществото, за да се стигне до възприемането му като нещо съвсем нормално и естествено – каквото то е. БАОО е единствената организация в България, която помага на родители, пристъпили към осиновяване и осиновени хора, издирващи своя произход. Целта на проекта „Да не отхвърлим за втори път едно дете“ е в България да се създаде общност от семейства, осиновили деца, и осиновени, които взаимно да се подкрепят и подпомагат.

Наградите връчиха членовете на журито: Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Манол Пейков, издател от “Жанет 45”; Мирослав Боршош, изпълнителен директор на Националния дворец на културата; Севда Шишманова; програмен директор на БНТ; Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България; Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД. 

Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, сподели откровено изненадата си, когато е установила, че в България осиновяването често се възприема като конфузна тема, за която хората не говорят охотно. Още по-изненадана била, когато разбрала, че у нас е възможно осиновителят да върне детето в специализираното заведение, ако прецени, че му е трудно да се справя с отглеждането му. А трудности има и когато отглеждаме децата, чиито биологични родители сме самите ние. Белгийската посланичка обаче изрази радостта си, че вече за трети път е била член на журито за тази награди, защото всички проекти, които е прочела, са й вдъхнали вяра в човещината. Дали са й надежда, че доброто съществува, която й е била особено нужна след терористичните атаки в нейната родина преди няколко дни.

Общо беше мнението, че всички номинирани проекти са полезни и заслужават адмирации. Всъщност, голямата награда е, че са помогнали и продължават да помагат с нещо на хората.

Повече снимки от награждаването може да видите на страницата на  фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още за наградата може да научите от сайта на фондация „Лале“.

 

Източник: Фондация "Лале" и www.evropaworld.eu