Паметник на Махатма Ганди беше открит в София

Публикувано:
07:15ч / 11.09.2018г
Брой прочитания:
954
Брой коментари:
0

IMG_2084IMG_2085На знаковата за България дата 6 септември президентите на България и Индия Румен Радев и Рам Натх Ковинд откриха в столичния Южен парк паметник на Махатма Ганди. През следващата година ще бъде отбелязана 150-ата годишнина от рождението на водача на индийското движение за независимост, превърнал се в символ на човеколюбие и доказал, че позиции и идеи могат да се отстояват и без насилие.

Паметникът в София е дело на скулптора Иван Русев, известен с привързаността си към индийската култура. Той е представил Махатма Ганди с козичката му, с която той отива в Британския парламент на кръглата маса за независимостта на Индия през 1931 г. Стилизираните покривала от бял мрамор на двете фигури напомнят за традиционните индийски облекла.

„Мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината, неговият принос за раждането на съвременна Индия, символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България. Огромното значение на делото на Ганди за развитието на съвременната индийска държава, както и неговата борба срещу колониалното господство са причината неговата личност и неговата философия да бъдат дълбоко уважавани в целия свят“ – каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на паметника, като подчерта, че у нас Махатма Ганди и неговото дело са широко известни и уважавани, защото неговите идеи и учение съдържат универсални ценности – да бъдем по-добри, да гледаме далеч във времето, да търсим доброто за света. Посланията му за мир и ненасилие, призивът самите ние да бъдем носители на промяната, към която се стремим, убеждението му, че емпатията е най-добрият начин за решаване на всеки спор, отреждат на водача на индийското движение за независимост достойното място сред едни от най-светлите мислители и хуманисти.

„Благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди в тази красива страна и то точно на този празник“ – заяви индийският държавен глава Рам Натх Ковинд като поздрави българите за годишнината от Съединението. Той напомни, че България има специална връзка с Махатма Ганди – българският художник Борис Георгиев е прекарал много време с водача на индийското движение за независимост в неговия ашрам и така те стават много близки приятели. Във времена на раздор, необуздано насилие, на разруха мислите и ценности на Махатма Ганди са още по-актуални – отбеляза индийският президент и посочи, че „като радетел на ненасилието и апостол на мира“ водачът на индийското движение за независимост е направил „политически немислимото в политически неизбежното“. Нелсън Мандела и Мартин Лутер Кинг са сред многото хора, които са се вдъхновили от философията на Махатма Ганди.
Държавният глава на Индия подари на президента Румен Радев книга на Махатма Ганди с вижданията му за развитието на Индия.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Известни статуи на Махатма Ганди по света

Сродни публикации на сайта ни:

Лекция на президента на Индия Рам Нат Ковинд в Софийския университет

Индия в българското културно пространство

„Мраморен град на изкуствата в подножието на Пирин“

Източник: www.evropaworld.eu