Франкофонски летен лагер в Сърбия

Публикувано:
02:52ч / 03.09.2020г
Брой прочитания:
147
Брой коментари:
0

Четиридесет френскоговорящи сръбски ученици се събраха за една седмица в края на август в планинския курорт Дивчибаре, за да участват във франкофонския летен лагер на тема „Радостта от Франкофонията в Сърбия“, посветен на франкофонски дейности и обмен.

Тази инициатива беше организирана от училище „Владислав Рибникар“ в Белград под егидата на Министерството на външните работи на Сърбия и с подкрепата на Международната организация на Франкофонията (OIF), чрез нейното Регионално бюро в Букурещ и Регионалния център за преподаване на френски като чужд език със седалище в София.

Деца на възраст от 7 до 10 и от 11 до 14 години участваха в дви ателиета на ден по писане на стихове, журналистика, музика и танци от франкофонски африкански страни. Под ръководството на учителките Нина Радич и Нада Григориевич, всеки ден започваше с физически упражнения и вечер завършваше с тематични развлекателни програми (маскени балове, модни ревюта и др.). Ателието „Франкофонска африканска музика и танци“, позволи на децата да практикуват френски език чрез песни, танци и изпълнения на ударни инструменти, под ръководството на аниматора от конгоански произход Мпопо Китата Лукибадику.

Освен общуването на френски език, летният лагер поощряваше активността, взаимопомощта и споделянето между децата, които успяха да покажат талантите си по време на заключителното шоу в присъствието на своите родители. По време на церемонията в края на летния лагер Ясна Зрнович, отговаряща за Франкофонията в сръбското Министерство на външните работи, поздрави децата и ги насърчи да продължат пътешествието си в света на франкофонията.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни. В тази рубрика представяме новини от франкофонията в България, Централна и Източна Европа и по света.

Източник: OIF