Големият шоколадов фестивал 2018

Публикувано:
16:29ч / 18.03.2018г
Брой прочитания:
611
Брой коментари:
0

През тази година отново посетихме семейно Големия шоколадов фестивал в Интер Експо Център. Видяхме участници, които вече познаваме от предишното издание, други открихме за себе си сега. Четвъртото издание на Големия шоколадов фестивал през тази година се проведе на 10 и 11 март. Защо пиша за него едва седмица по-късно? Защото той остави у мен и близките ми двояки впечатления и ми се искаше да мине известно време, за да помисля над тях, преди да ги споделя.

От предварителната информация за събитието знаехме, че на него ще бъдат представени „над 850 вида шоколад от всички краища на света в нетрадиционни комбинации“, че ще има повече изложители от предишната година и щандовете им ще са разположени на по-голяма площ.  Освен това: „още по-голяма изложба на шоколадови произведения на изкуството, презентации и работилници с изложителите, томбола, забавен детски кът, фотокорнери на различна тематика, шоколадови бижута, картини и дрехи и много други изненади.“ И още едно обещание: „Тази година за пръв път събитието ще бъде и с технологична насоченост, като сред иновациите, които ще видите, са шоколадов 3D принтер и шоколадова виртуална реалност.“

Повечето от предварителните ни очаквания се оправдаха. Имаше впечатляващи скулптури и изображения от шоколад – истински произведения на изкуството. Видяхме и шоколадовия 3D принтер. При него се сканира желана от вас рисунка и после бива пресъздадена в триизмерна форма от шоколад. Така се правят персонализиранитe шоколадови подаръци, изработени с 3D отпечатък. Открихме и друго съчетание на техниката с шоколада, но в малко по-ретро вариант – шоколадови грамофонни плочи. Първата ми мисъл беше, че това са плочи от шоколад, които могат да бъдат просвирвани с някогашен грамофон, стига човек да си го пази, но не е точно така. Върху обвивката на шоколадовата плоча има изображение, което може да снимате със смартфона си и след като изтеглите специално приложение, то ще ви помогне да чуете мелодията, закодирана в изображението на обвивката.

28907696_10156139578494804_1227289942_n28829081_10156139616619804_1755980470_nОнова, което според организаторите не биваше да се пропусне, може да прочетете на снимката вляво. Поради липса на време не успяхме да открием всички посочени в списъка новости. Нашите лични находки през тази година бяха сладосиите на „Choco – l’art“ (вдясно): шоколадова торта със синьо сирене и брауни с бекон. Павел Тафраджийски от „Choco – l’art“ е изучавал шоколатиерство в Монпелие, Франция, после в Белгия. Пренесъл е наученото на родна почва, но има и свои идеи и непрекъснато експериментира. Прави комбинации между какао и продукти, които не се свързват с традиционната представа за десерт, и ефектът е забележителен. Не е пресилено да се каже, че успява да съчетае създаването на шоколадови изделия с изкуството, както звучи в превод името на фирмата.

За първи път тази година пихме малиново вино с течен шоколад. Сред другите оригинални идеи бяха бижутата с форма на шоколадови бонбони и сладки – трябва да се уточни, че не са за ядене, а само приличат на лакомства. Затова пък на един от щандовете пихме яйчен ликьор в истинска шоколадова чашка, която след това можеш да схрускаш.

Не само оригиналността се цени обаче. Интерес предизвикват и познатото, утвърденото, като прочутият швейцарски шоколад, например. И тук преминавам към темата за двояките ми впечатления от шоколадовия фестивал. Те са свързани с цените.

DSC09884DSC09900На щанда с швейцарски шоколади (вляво) имаше недвусмислен надпис: цена 110 лв. за килограм! Разбира се, става дума за продукт с качество на световно равнище и швейцарците си държат на цената. Проблемът е, че и повечето други изложители не правеха изключение. Бих обобщила, че средно един шоколад, продаван на фестивала, струваше между 5 и 7 лв.

Миналата година ни беше направил впечатление еднометровият свищовски шоколад и дори разказахме за него на сайта ни. Само че тогава имаше миниатюрни негови варианти на приемлива цена. Сега те липсваха и човек можеше да направи покупка само от 25 лв. нагоре: една бройка за 25 лв., две – за 70,  5 за 100 лв.

Замислих се колко ли посетители биха си позволили да платят толкова. Особено, ако дойде цяло семейство с деца. Иначе за семействата имаше някои предимства: деца до 7 годишна възраст бяха допускани безплатно, четиричленно семейство с две деца под 14 г. можеше да влезе с общ билет за 15 лв. (при единична цена на входен билет от 5 лв. ). Но нали на тези деца, попаднали в истинската шоколадова феерия, все пак ще им се прииска да си хапнат? Вярно е, че на някои щандове черпеха с малки парченца за дегустация, но ако детето опита и му хареса, а шоколадът не е по джоба на родителите му?

DSC09802DSC09828Оказа се, че и напитките на шоколадовия фестивал не бяха на цени „народни“: еспресо – 1,90 лв, капучино – 3,60 лв., топъл шоколад – 2,90 лв. Всичко това може да прочетете на снимката вляво, която направихме на тазгодишното голямо шоколадово събитие. И пак си помислих за семействата, които ще доведат децата си, а на тях може да им се припие течен шоколад, например.

Имаше още една екстра – томбола с предложение за козметични процедури с шоколад. Ето какво късметче ми се падна на мен (може да го видите вдясно): „Ултразвуково почистване + шоколадова маска. Реална цена: 75 лв. Промоционална цена: 40 лв.“ Не се възползвах от промоцията. А колко ли жени са се възползвали?

Нека обобщя: нашето семейство много харесва Големия шоколадов фестивал, редовни негови посетители сме. Знаем от опит, че за него трябва да заделим немалка сума пари, защото ценим истински качествения шоколад, а пък и събитието е един път в годината, та човек може и да се поохарчи. Само че ние сме улеснени, защото нашето дете вече е пораснало и само си купува шоколадите, които му допаднат. И все се сещам за семействата с деца, което отива на фестивала в далечния Интер Експо Център и по всяка вероятност ще даде пари за транспорт, а след това ще види и цените на повечето представени продукти…

Съветът към изложителите е да помислят и за такива семейства, да намерят начин да предложат и по-евтини шоколадови изделия, макар и с доста по-малък грамаж. Просто предложение. Защото май повечето деца ще се разхождат като гладни котета в царството на шоколадите.

Иначе фестивалът е хубав с атмосферата си – през тази година част от пространството беше оформено като циркова шатра. Хубав е и с това, че на него се представят предимно здравословни продукти, макар и не само от какао: естествено газирана напитка от полезната гъба комбуча, сладкиши за вегани, направени само с компоненти, които не са от животински произход.

Така че – успех на следващото издание на Големия шоколадов фестивал и малко повече мисъл за по-неплатежоспособните българи!

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu