Отбелязахме празника на пролетта Новруз в София

Публикувано:
11:49ч / 18.03.2018г
Брой прочитания:
358
Брой коментари:
0
Азербайджанците празнуват идването на пролетта със своя много обичан трихилядолетен традиционален празник – Новруз, който е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-ата сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, защото традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и древните обичаи на цивилизациите на Изтока и Запада. Като празник на пролетта, обновлението и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие, но празненствата започват преди това. 

По повод празника на пролетта Новруз на 16 март т.г. посолството на Азербайджан в България и Центърът за азербайджански език и култура към СУ “Св. Климент Охридски” организираха специално тържество в Централния военен клуб на столицата.

Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова
Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова
Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, приветства присъстващите в залата гости, след които много чуждестранни посланици, като изрази специалната си благодарност към министъра на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов за подкрепата му за провеждане на събитието в тази престижна сграда, към заместник министър-председателя и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева и към кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова за поздравителните им писма.

„Новруз е скъп празник за много нации, които наброяват повече от 300 милиона души – подчерта Н. Пр. д-р Гурбанова. – Когато става дума за Новруз, много хора могат да кажат: „Това е нашият празник“. Това е доказателство за основната философия на Новруз, неговата мисия за единство и способност да се превърне в мост между народите и да създава диалог. Изтъкнатият владетел и поет, основателят на Азербайджанската държава на Сефевидите Шах Исмаил Хатаи, ясно формулира философията на Новруз в известната си поема „Дахнаме“. Той смята, че Новруз не е само триумфът на цъфтежа на цветята и събуждането на природата, но и преди всичко е символ на съживяването на любовта и страстта като огън вътре в хората. Това, което прави Новруз, универсален е чувството на любов и филантропия, които никога не избледняват.

Най-древното графично доказателство за празнуването на Новруз вероятно е в Азербайджан и това доказателство е хилядолетно. То се намира в древното селище Гобустан, което е на 60 километра от столицата на Азербайджан Баку. Скалните рисунки (петроглифи) в Гобустан са на 40 000 години и показват древните корени на азербайджанския Новруз.

Великият азербайджански поет Низами Гянджеви през XII век в своето произведение „Искандер-наме“, (посветено на Александър Велики) казва, че азербайджанците празнуват Новруз като национален празник още преди Христа. Той описва произхода на Новруз и го възхвалява чрез литературната форма на лиричния стих, присъщ на азербайджанската поезия – бахария (за пролетта).

Азербайджанците обичат Новруз заради неговата демократична философия. Това не е просто празник, с който се отбелязва пролетното равноденствие; това е празникът на равенството на хората. Той обединява хора с различно социално положение, засилва взаимното разбирателство и социалното сближаване.

Всяка година азербайджанци празнуват последните четири вторника на зимата преди Новруза. Вторниците олицетворяват елементите на живота – земята, въздуха, огъня и водата.  Създадени са много поеми, песни, има много ритуали и вярвания, свързани с всеки един от тези Вторници. Всяка година в навечерието на Новруз се приготвят традиционни сладкиши: шекербура, шоргогал, баклава, фесели, кюлче, семени халва. Отглеждането на семени – зелена покълнала пшеница – е най-свещената церемония на Новруз. Покълналото семени символизира сеитбата и богатата реколта, изобилието.“

В заключение Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова припомни думите на бившия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун. На 10 март 2010 г., когато Общото събрание на ООН призна 21 март за Международния ден на Норуз, той заяви: Новруз ни напомня за ценностите и стремежите, които всички споделяме за мира чрез толерантност, уважение и взаимно разбирателство“. „Позволете ми да поздравя всички вас тук по случай Новруз – празникът на равенството, солидарността, разбирателството, приятелството, толерантността, благодарността, мира и благосъстоянието, и да ви пожелая добро здраве, щастие и по-нататъшни успехи.“ – завърши словото си посланичката на Азербайджан.

Г-жа София Шигаева-Митреска
Г-жа София Шигаева-Митреска

Водещата на програмата по случай празника Новруз, директор на Центъра за азербайджански език и култура към СУ “Св. Климент Охридски”, обърна внимание, че Новруз в превод означава Нов ден, това е празникът, който се отбелязва в деня на пролетното равноденствие, и поставя началото на Новата година при тюркските и иранските народи.

„Днес ние продължаваме да развиваме традициите на прадедите ни и посрещаме този древен празник в атмосфера на единство и сплотеност, щастие и веселба, демонстрирайки нематериалната култура на азербайджанския народ – неговите традиции, обичаи и празненства.“ – добави г-жа Шигаева-Митреска и цитира на азербайджански стихотворението на поета Аббас Саххат „Първа пролет”, възпяващо Новруз и пролетното възраждане на природата.

В концертната програма бяха представени азербайджански джаз композиции. Прозвучаха творби на Вагиф Мустафазаде Дюшюндже, Раин Султанов, Азиза Мустафазаде, Раин Султанов, Ана Джахангир Джахангиров в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов, син на известния композитор и диригент маестро Кирил Ламбов, който по време на биса също зарадва публиката с превъзходното си изпълнение на пиано.

Новруз е семеен празник, на който цялото семейство се събира заедно около хубаво наредена с вкусни национални ястия и сладкиши трапеза. Затова и през тази година честването на празника в София завърши с дегустация на вкусни азербайджански ястия и традиционни сладкиши, които се приготвят за Новруз байрам.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Азербайджанското посолство в София отбеляза празника Новруз

 
 
 

Източник: Посолство на Азербайджан