Италианската кухня – традиция и новаторство

Публикувано:
15:08ч / 27.11.2017г
Брой прочитания:
691
Брой коментари:
0

Втората седмица на италианската кухня по света се проведе от 20 до 26 ноември т.г. В София програмата й включваше презентации, дегустации на типични продукти, уъркшоп, конкурс и др.

DSC06221 - CopyЧаст от събитията през Седмицата бяха организирани от Италианския културен институт в България с директор г-жа Луиджина Педди. Две от тях бяха с адрес бул. „Патриарх Евтимий“ 21, където се провеждат езиковите  курсове на иститута, и са на италиански език. Лично г-жа Педди (на снимката вляво) представи темите: „Идентичност в кухнята и средиземноморска диета“ и „Италия на масата: мъдростта на народната традиция в избора на храни и в приготвянето им“, използвайки за илюстрация откъси от телевизионните предавания „Идентичност в кухнятa?“„Какво трябва да ядем?“ и „Как ни виждат чужденците?“

Друго събитие с организатор Италианския културен институт беше кулинарният конкурс „Седмица на италианската кухня”, чийто финален етап се проведе в присъствието на публика в Кулинарна Академия HRC, бул. Цар Борис III, 59, София. Той приключи с връчване на наградата „Посланик на вкуса 2017” на първите трима в класацията.

Това бяха Марко Мароне от ресторант „De Gustibus“, който зае първо място, Лео Бианки от ресторант „Leo`s Il Rustico“ – второ място, Борис Минчев от ресторант „La Rocca“- трето място.

В журито участваха г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, г-н Емануеле Полио, заместник-ръководител на Италианското посолство у нас, майстор готвачи, журналист.

Всеки от финалистите в конкурса „Посланик на вкуса 2017” подходи творчески към задачата да сготви италианско ястие: Марко Марони предпочете да използва морски дарове, Лео Бианки представи своя версия на популярните спагети ал’Аматричана, а Борис Минчев – специалитет от заешко месо. Общото между тримата беше не само вдъхновението, с което готвеха пред очите на журито и публиката, а и новаторският подход към утвърдените италиански рецепти. Защото италианската кухня държи на традицията, но непрекъснато се развива в стремежа си да създава здравословни и вкусни блюда.

Още по темата в сайта ни:

Втора седмица на италианската кухня по света

Източник: www.evropaworld.eu