Излезе първият самоучител по словашки език

Публикувано:
18:12ч / 24.03.2017г
Брой прочитания:
1 538
Брой коментари:
0

В посолството на Словашката република в София беше представен новият учебник „Словашки език за българи – самоучител в диалози” в присъствието на авторките му – доц. д-р Даниела Константинова, преподавател в катедра „Славистика” на Великотърновския университет, и Владимира Башир Гечова, бивша лекторка по словашки език в Софийския университет. Това стана на 15 март 2017 г. по време на „Среща на словакистите“ в България.  В нея взеха участие студенти, изучващи словашки език, преподаватели слависти от  Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и много приятели на Словакия.

sk6

Доц. д-р Даниела Константинова и Владимира Башир Гечова
Доц. д-р Даниела Константинова и Владимира Башир Гечова

Тази първа по рода си проява бе открита от Н. Пр. Мариян Якубоци – посланик на Словакия в България, след която доц. д-р Величко Панайотов от Софийския университет представи словакистиката и публикациите, които се излизали през годините.

Учебникът „Словашки език за българи – самоучител в диалози” е издаден от издателство „Грамма” и е предназначен за българи, желаещи да усвоят основните лексикални и граматични особености на словашкия език, характерни за ниво А2 от Eвропейската езикова рамка (CEF). В началото има уводен урок, в който са представени словашката азбука, звукове (гласни и съгласни) и произношение. Тук се акцентира върху някои различия между българския и словашкия.

Основната част на учебника представляват седемте урока, обхващащи седем тематични области. В началото на всеки от уроците има около 10 – 12 кратки диалога, след които е поместена граматична част (т. нар. коментари). Диалозите са преведени на български, а след тях са поместени непознатите думи (в началните уроци за улеснение се дава и транскрипция). Диалогичният материал е записан на компакт диск. В професионално направените записи участват носители на словашкия език – важна предпоставка за усвояване на правилното произношение и интонация.

Всяка граматична особеност е подробно илюстрирана с примери (включително и с реплики от диалозите). Вмъкнати са много обяснителни бележки. Граматическият материал е разработен в съпоставителен план с български, а диалозите третират теми от ежедневието. В края на всеки урок има рубрика ПРОВЕРКА НА НАУЧЕНОТО (ТЕСТ). Тук въз основа на реплики от диалозите са включени кратки упражнения: за допълване (окончания при имената и местоименията, предлози, глаголни форми), за превод и др. Поместени са и отговори.

Написан достъпно, самоучителят е адресиран към широк кръг читатели, които желаят да изучават езика самостоятелно. Н. Пр. Мариян Якубоци изрази надеждата си, че учебникът ще бъде в помощ не само на студентите, но и на тези граждани на България, които работят и живеят или планират да отидат в Словакия, за да работят в словашки фирми.

Автор: Доц. д-р Даниела Константинова, ръководител на колегиума по словашки език и зам. -ръководител на катедра „Славистика“ във ВТУ