Изложба за авторката на първия български роман-пътепис

Публикувано:
08:27ч / 31.05.2018г
Брой прочитания:
221
Брой коментари:
0
Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка Петрова-Коралова (1906 –1944г.). Тя е своеобразно пътуване по житейския път на Писателката, Скиталката, Дъщерята на света. Доста години М. Петрова-Коралова бе забравена интелектуалка, част от българския елит, която възкръсна за нов живот.
В акцентите на тази експозиция на Столична библиотека се открояват ключови моменти от живота й, станали повод за създаването на нейния шедьовър – приключенският роман-пътепис за юноши „Сама по света“. Според мнозина наши литературни светила той е без аналог в българската литература. Посетителите ще почувстват силата и творческия потенциал на необикновения писателски тандем Милка Петрова – Емил Коралов. Двамата, част от интелектуалния елит на България от онова време, са създатели и на знакови литературни издания както за деца и юноши (вестник с библиотека „Весела дружина“), така и за възрастни.
В изложбата ще бъдат включени книги от фонда на Столична библиотека, документи и лични вещи от семействата Коралови, Генчеви и Стоеви. Изложбата ще бъде допълнена с постери, отрязващи живота и дейността на Милка Петрова-Коралова, и на Андрей Коралов.
Достоен техен наследник е средният им син Андрей Коралов (1938–1987), чиято 80-годишнина честваме тази година. Музиковед и специалист в областта на музикалната естетика, доц. Андрей Коралов оставя на музикалната общественост у нас значими критически книги, които също са представени в изложбата.
Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с представянето на новото разширено издание на романа-пътепис „Сама по света“, включващо и историята на създаването на тази емблематична творба на българската детско-юношеската литература.

Заповядайте на 31 май 2018 г. 2018 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „София“.

Източник: Столична библиотека