Къдринка Къдринова за „Островът Уикенд“

Публикувано:
11:38ч / 17.07.2021г
Брой прочитания:
341
Брой коментари:
0

При представянето на сборника с разкази „Островът Уикенд“ от Гергина Дворецка, издание на Фондация „Европа и светът“, на 14 юли 2021 г. в Унгарския културен институт в София за книгата говориха Къдринка Къдринова, журналистка и писателка, и Катя Зографова, литературна изследователка, критичка и писателка.

Момент от премиерата

Редакторът на „Островът Уикенд“, литературтият критик доц. д-р Георги Цанков, беше възпрепятстван да присъства лично на събитието, но, по негово желание, беше прочетен негов отзив за разказите, включен в един от популярните му четвъртъчни литературни обзори. Може да го прочетете тук

На сайта ни е публикуван и анализът на Катя Зографова , озаглавен „Пътешествие с една мъдра островитянка“.

Следва пълният текст на изказването, което направи Къдринка Къдринова при представянето на книгата:

„Мисля, че за книги много трудно се говори, най-добре е човек сам да открива книгата и да потъва в нейния свят, защото всеки намира нещо свое. Аз ще говоря за Гергина! Тя вече спомена за себе си, че е журналистка, но на първо място е поетеса. Влиза в танца със словото чрез поезията. Най-хубавото е, че цял живот не изневерява и на поезията, и на журналистиката. Всъщност това съчетание придава една по-особена чувствителност, една по-особена интелигентност на всичко, с което тя се занимава – дали ще прави поезия, дали журналистика или белетристика, както е в случая с тази прекрасна книга, „Островът Уикенд“. Аз и на нея съм й казвала, написах го и на сайта на Съюза на българските журналисти, когато взех интервю от нея по повод излизането на книгата: най-хубавото в начина, по който Гергина прави своята литература и своята журналистика, това е нейната дълбока човечност и обичта, която излъчва. Във всичко, което прави, тя влага обич и доброта, една позитивна енергия. Тя самата споменава, че когато е писала книгата, е измислила своя Остров, на който бяга от всекидневието, и действително успява да вдъхне и у читателите това усещане за една друга реалност – по-добра, по-слънчева, по-светла, по-обичлива, отколкото тази, която ни заобикаля непрекъснато в този, за съжаление, не толкова хубав свят, в който всички живеем, и трябва да оцеляваме и да се борим.

Гергина не е извънземно, тя също като нас живее в този свят, бори се с всякакви проблеми, като всяко живо същество. Обаче успява някак си да се издигне над суматохата, която ни заобикаля и засмуква постоянно, и да ни поднесе едно хубаво бягство на един остров. Не че там срещаме само някакви идилии, напротив – тя поставя сериозни проблеми в много от разказите си, обрисува ситуации, които не са еднозначни, не са лесни за разрешаване в живота, а чисто литературно понякога ни изненадва с неочаквани финали. Настроени от този конфронтиран свят за някаква драматична развръзка , накрая се изненадваме, че развръзката е… светла. Това е най-голямото достойнство, според мен, на Гергина и като автор, и във всичко, с което се занимава, включително и в книгата „Островът Уикенд“.

Аз с огромно удоволствие четох книгата. Признавам, че я четох разбъркано – това е удоволствието, което ни предоставят разказите: човек може да си намери онзи, който му отговаря на настроението, когато е разгърнал книгата. Всеки може да я чете на всяко място и по всяко време, но при всички случаи тя ни помага да се справяме с днешната реалност, която не е лесна за никого.

Бих пожелала на Гергина да продължава с тези творчески изненади, защото всяка нейна следваща книга за мен е изненада. Така беше със „Славянско танго“ – аз си го наричам „полско“, така беше и с „Откриването на Дагоберта“ – там намерих общи неща с нея като любовта ни към Латинска Америка, която преминава като силна нишка през цялата книга, любовта ни към испанския език. Гергина владее и френски, и италиански. Тя е един чувствителен, южен човек, и съм убедена, че всеки ще бъде очарован от това. Което не означава, че не е отворена и към северните култури – имам предвид сина й, който е завършил „Скандинавистика“, и чрез него тя се е докоснала и до интересния северен свят. Освен ролята на сина й, ще си позволя да спомена и ролята на нейния съпруг, Владимир Дворецки, защото те са чудесна журналистическа двойка, наши колеги и приятели, които много обичам, и тяхната любов, техният прекрасен над 30-годишен брак, също е вдъхновител на тази книга.“

Още по темата:

„Островитянката“ Гергина Дворецка представи новата си книга

 

Източник: www.evropaworld.eu