Катедралата-джамия в Кордова

Публикувано:
06:10ч / 09.04.2015г
Брой прочитания:
1 270
Брой коментари:
0

Едва ли има друго място на света, където катедрала да е изградена насред джамия, както е с la Mesquita в Кордова. В испанските пътеводители тя е отбелязана като „Джамия“, а всъщност от векове служи за катедрала. Изключително впечатляващо е, разхождайки се из огромния храм, да попадаш на архитектурни елементи и символи, типични за две различни религии, които на моменти се преплитат по невероятен начин.

Първоначално Голямата джамия на Кордова е построена на мястото на вестготската църква Сан Висенте – при разкопки са намерени останки от основите й. Докато градът е под владичеството на маврите, джамията е била разширявана неколкократно. След Реконкистата през 1236 г. тя е обявена за католическа катедрала, без да бъде променяна в архитектурно отношение. През ХVІ в. обаче епископите решават да бъде изграден християнски храм в самото сърце на джамията. Населението на града се възпротивява, но междувременно епископите получават разрешение лично от император Карл V и строителството започва. Голяма част от многобройните колони в централната част са разрушени, за да се отвори място за християнския храм. Всъщност, Карл V се съгласява с този проект, защото не е посещавал Кордова и нямал представа за какъв архитектурен шедьовър става дума. Когато няколко години по-късно минава през града и вижда невероятно красивата джамия, нарежда изграждането на катедралата вътре в нея да спре, за да не се разруши напълно такава красота.

Така сградата днес приютява чрез архитектурата си две религии. Реално обаче тук не може да се извършват мюсюлмански ритуали. Преди време имало случай, когато екскурзианти мюсюлмани, влизайки в преддверията, помислили, че са в джамия, разстлали килимчетата и започнали да се молят, но се наложило да им се напомни, че храмът се ползва единствено за християнски обреди.

Още снимки от катедралата-джамия може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu