Юбилейно 40-о туристическо изложение Ваканция&СПА Експо

Публикувано:
11:12ч / 16.03.2024г
Брой прочитания:
239
Брой коментари:
0

Ексозични танци пред щанда на Мадагаскар

Юбилейното 40-о издание на международното туристическо изложение Ваканция&СПА Експо се проведе от 13 до 15 март в Интер Експо Център с подкрепата на Министерството на туризма на Република България. През тази година имаше някои новости в него, като това, че Интер Експо Център, който е традиционен домакин на изложението, придоби лиценза за провеждането му. За първи път като партньор се включи чужда страна – Мадагаскар, а основен партньор бе България Еър.

На официалната церемония по откриването на 13 март слова произнесоха министърът на туризма на България, Зарица Динкова, Джоел Рандриамандранто, който оглавява туристическото министерство на Република Мадагаскар, и управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов. Присъстваха и Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия, ръководители на бордове по туризъм на общини от Гърция, Сърбия, България и др.

Говори министър Зарица Динкова

„Интересът към България като туристическа дестинация се увеличава. Българският туризъм е силен и създава много нови хоризонти.“ – каза при откриването на събитието министърът на туризма на България, Зарица Динкова, и посочи прекрасната природа, първокласните родни черноморски и зимни курорти, условията в СПА центровете и в хотелите. Министър Динкова отбеляза увеличението на туристическите нощувки през 2023г. с 12% спрямо предходната. 70% е ръстът при ранните записвания от Великобритания за наближаващия летен сезон, с 20% нараства интересът на туристите от Германия.

„Благодаря за гостоприемството“ – произнесе на български език в началото на словото си Джоел Рандриамандранто, министър на туризма на Република Мадагаскар. От името на своята страна Мадагаскар – държава-партньор на изложението, той благодари на организатора Интер Експо Център за предоставената възможност да представи родината си, определяна като „Същински Остров на съкровищата“ и изтъкна някои особености на природата и културата на четвъртия по големина остров в света, които могат да привлекат туристи от цял свят.

„Горди сме за посрещнем толкова гости – изложители  и посетители. Интер Експо Център има честта навръх юбилейното 40-о издание на изложение Ваканция&СПА Експо да бъде за пръв път негов организатор“- сподели по време на церемонията Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център и отбеляза като важен елемент от предварителното подготовка на събитието съвместната работа с досегашния организатор Prim Expo. „Благодарение на това осъществихме балансиран преход“ – каза управителят на Интер Експо Център.

Официалното откриване завърши с кратка, но разнообразна художествено-музикална програма, в която участваха кукери от село Бъта, изпълнителката на индийски танци Катя Тошева, младежки духов оркестър от Велико Търново.

Посетителите на юбилейното 40-о издание на ВАКАНЦИЯ & СПА имаха възможност да разгледат щандовете на 200 компании от Европа, Азия и Африка с участници от България, Мадагаскар, Великобритания, Турция, Китай, Гърция, Сърбия, Индия, Монголия, Мавриций, Малдиви, Дубай, Финландия.

Нашият екип отразява редовно това туристическо изложение и всеки път правим своите открития. Този път най-атрактивен беше щандът на Мадагаскар. Той привличаше вниманието не само на нашите журналисти, но и на малгашките колеги, придружаващи своя министър на туризма. За островната страна участието като партньор в туристическото изложение в София е събитие от голяма важност!

Джоел Рандриамандранто, министър на туризма на Република Мадагаскар, дава интервю

Пред самия щанд на Мадагаскар две млади девойки в автентично облекло танцуваха под ритмите на местна музика и увлякоха в танците си някои от по-младите посетители, както може да видите на първата снимка към настоящата публикация.

Вниманието ни привлякоха и щандовете на гръцките изложители, които предлагаха чудесни условия за почивка в хотели в Кавала и на Халкидики.

Сред българските изложители на 40-ото издание силно впечатление ни направи щандът на община Сливен. Там посетителите гостоприемно бяха приканвани да опитат от уникалните сладки милинки и от питката, която можеха да потопят в паничка със самардала (див чесън на прах).

Щандът на Сливен предлагаше и амулети от вълна с глаголически букви по тях, като всяка буква е и символ и може да донесе любов, здраве, късмет, пари. Интересното е, че символът на парите има формата на стилизирана летяща птица – дали защото имат навика бързо да отлитат от нас? Във всеки случай, на щанда ни увериха, че амулетите наистина давали ефект!

Друго, което открихме на сливенския щанд, бяха брошурите на Музея на текстилната индустрия. В него са представени текстилните занаяти по българските земи от XV до XIX век и ролята на Сливен за българското индустриално развитие. Специално внимание е отделено на Добри Желязков Фабрикаджията, смятан за първопроходец в родната текстилна индустрия. Музеят има образователни програми, организира арт ателиета с практическа насоченост и всичко това е педставено в прегледни рекламни брошури.

Приятна изненада предлагаше и щандът на Приморско: който се снима пред него, изпрати снимката си във Фейсбук с хаштаг Приморско и остави име и телефон за контакт, можеше да спечели летуване в популярния ни курорт.

И ние се снимахме пред щанда, но след края на Ваканция&СПА Експо не получихме съобщение, че сме спечелили. Имаме си обаче този хубав фотоспомен.

Чакаме следващото международно туристическо изложение в Интер Експо Център!

Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от откриването на събитието и разходка из залите може да видите тук.

Още по темата на сайта ни:

Засилен интерес към изложението ВАКАНЦИЯ & СПА 2023

Българо-финландското дружество за приятелство на ВАКАНЦИЯ & СПА Експо 2023

„Ваканция и СПА“ 2022

Българо-финландското дружество за приятелство на туристическото изложение 2022 г.

„Ваканция и СПА“ 2020

„Ваканция и СПА“ 2018

Идеи за пътувания наблизо и далече

Източник: Интер Експо Център и www.evropaworld.eu