Конституцията на Норвегия в български контекст

Публикувано:
12:37ч / 17.05.2015г
Брой прочитания:
862
Брой коментари:
0

Днес, 17 май, е националният празник на Кралство Норвегия – Денят на Конституцията. През тази година беше отбелязан у нас с прием на 14 май в резиденцията на норвежката посланичка Н.Пр. Гюру Катарина Викьор. Тогава тя заяви: „Горди сме, че имаме втората по ред най-стара конституция в света след тази на Съединените американски щати” и обяви наградите от конкурса за студентско есе на тема: „Норвежката конституция и Търновската конституция – основи на съвременната демократична държавност”.

Първа награда получи Лора Дашева от Великотърновския университет, с втора награда бяха отличени Диана Дюлгерова и Христо Величков от СУ „Св.Климент Охридски”. На трето място се класира Пламен Василев от Великотърновския университет.

В словото си след награждаването доц. д-р Милен Михов, зам.-ректор на Великотърновския университет, поздрави студентите за ентусиазма и творческия импулс, с който са се включили в конкурса, както и за чудесните резултати. Той отправи поздравление към норвежкия народ за националния му празник, 17 май, и благодари на Норвегия за всички културни и образователни инициативи, които тя осъществява в България. Доц. д-р Михов изрази надеждата, че този така успешно проведен конкурс ще е само поредната стъпка в усилията на нашите две нации да представят творчеството и дръзновението на младите хора от нашите две страни за добри каузи.

Повече снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Ще припомним, че през 2014 г. Норвегия отбеляза 200-годишнината от приемането на своята Конституция. На тази годишнина и на 135 г. на Търновската конституция беше посветена международна конференция, която се проведе на 17 и 18 ноември м.г. в СУ „Св.Климент Охридски” под надслов „Конституцията – основа на модерната държавност“. В конференцията участваха Н.Пр. г-жа Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия у нас, лектори от СУ, от университета в Тромсьо, Норвегия, от Американския университет в България, от Института за държавата и правото при БАН. Сред участниците, изнесли доклади на конференцията, бяха Лисбет Петершен Верп и Нарве Фюлсос от Университета в Тромсьо, Норвегия.

Н.Пр.Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия у нас, говори тогава по темата „Норвежката конституция – демокрация и върховенство на закона“, а д-р Антония Господинова от Софийския университет направи изказване за „Норвежката конституция и формирането на норвежка национална идентичност в края на ХVІІІ и началото на ХІХ в.

Паралелно с конференцията в Централното фоайе на СУ беше представена изложба, посветена на 200-годишнината на Норвежката конституция.

Снимки от проявите у нас, посветени на 200-годишнината на норвежката Конституция, може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

 

Източник: www.evropaworld.eu