Творчество в храненето по норвежки

Публикувано:
19:51ч / 17.05.2015г
Брой прочитания:
783
Брой коментари:
0

През тази година от 11 до 15 май за втори път у нас се проведоха Дни на норвежката морска храна, организирани от посолството на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council. Основна фигура през тези Дни отново беше топ готвачът Даниел Руже Мадсен, когото посланичката на Норвегия у нас, Н.Пр.Гюру Катарина Викьор,  представя като най-добрия посланик на норвежката храна.  Той е работил в някои от най-престижните ресторанти по целия свят и е готвил за президенти, за кралски особи, политици и известни личности. Водещ е на телевизионно готварско шоу и е един от авторите на най-добрата готварска книга в Норвегия за 2012 г., озаглавена „Най-добрата морска кухня в света”. Носител е на много международни награди, но най-много се гордее с тази, която получи през 2013 г. в Париж за майстор на годината.

Дните на норвежката морска кухня в България започнаха с вип коктейл в ресторант „Капитан Кук”, след това продължиха с демонстрационна готварска сесия, в която взеха участие водещи готвачи в Кулинарната академия на „Метро”. В ресторант „Хепи бар&Грил” в Парадайс Център български блогъри помогнаха на Мастър шеф Даниел Мадсен да приготви някои от ястията за коктейла, на който бяха поканени дипломати и приятели на Норвегия. Мястото за този коктейл беше изключително добре подбрано, защото ресторантът разполага с огромен аквариум, който служеше за подходящия фон на темата за морската храна.

„Населението на Норвегия е само 5 млн., но пък бреговата й линия е огромна – каза във встъпителните си думи Н.Пр. Гюру Катарина Викьор и добави – Норвегия е вторият най-голям износител на морска храна в света. Гордеем се, че нашите норвежки готвачи са сред най-добрите в света. Три пъти най-голямото световно състезание, т.нар. Шампионат за готвачи, е било печелено от норвежци. Норвежката морска храна се отглежда в изключително чисти студени води, водните стопанства се намират в самия океан  и това се отразява на вкуса, който има норвежката морска кухня.”

Мария Хейгел, представител на Norwegian Seafood Council за Централна и Източна Европа, отбеляза, че всяка година посещаемостта на събитията, посветени на норвежката морска кухня, се увеличава с 20 %.

„За нас, разбира се, е голямо удоволствие да видим, че харесвате норвежката морска кухня – каза тя- но неделима част от този процес е вдъхновението, което получаваме от вас. Искаме да видим как предпочитате тази храна, как бихте я приготвили вие и да използваме това знание в бъдеще.”

Мастър шеф Даниел Мадсен води майсторски класове, в които показва как се приготвя норвежка морска храна по най-добрия възможен начин. Истината обаче е, че, когато пътува по света, той взаимства чуждестранни гастрономически тънкостите и ги съчетава при готвенето на норвежка сьомга. Твърди, че тази риба може да се адаптира към различни култури и кулинарни традиции. При гостуването си в България той представи ястие, вдъхновено от азиатската кухня: сьомга, изпържена с чесън и дижнджифил, с добавени тънко нарязани моркови, кориандър и зеле, сервирана със сос от пипер. Цветът на сьомгата в този специалитет е тъмнорозов, защото, когато се готви сьомга, температурата трябва да бъде не повече от 40-50 градуса. Друг кулинарен шедьовър беше сьомга, маринована с лайм, която се сервира с краставица, манго и крем от авокадо. „Тези две ястия са много здравословни, лесни са за правене и са подходящи за децата” – увери норвежкият топ готвач.

Гостите на кулинарното щоу в ресторант „Хепи бар&Грил” в Парадайс Център се насладиха и на дълбоко изпържена сьомга, приготвена в специално олио, към което се добавя брашно от ориз, водка, мед и бира. Сервира се със сос тартар.

Дните на норвежката морска кухня бяха закрити на 14 май с прием по случай националния празник на Норвегия, 17 май, където норвежкият топ готвач отново показа майсторството си.

Повече снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

За всички, които са обикнали норвежката морска храна, ще съобщим, че Мастър шеф Даниел Руже Мадсен засне късометражен филм с участието на деца от Норвегия, които готвят сьомга и разговарят за норвежката култура и традиции. Ще имаме възможност да гледаме този филм в някои от софийските кина.

С помощта на Norwegian Seafood Council, издателство „Ентусиаст” и със съдействието на известния български готвач Иван Звездев, е издадена и книга на български език с норвежки рецепти за приготвяне на морска храна. Тя може да бъде намерена във всички по-големи книжарници в страната, както и да бъде закупена онлайн.

Още за Норвегия в сайта ни:

Конституцията на Норвегия в български контекст

Как НУРЛА популяризира норвежките автори

Дискусия за финансирането на фестивалите

Източник: www.evropaworld.eu