Представянето на „Картата на Анна“ в София

Публикувано:
07:25ч / 08.04.2019г
Брой прочитания:
341
Брой коментари:
0

От 1 до 3 април т.г. младият чешки писател Марек Шинделка гостува в България, за да участва лично в представянето на новата си книга, която излезе на български език в издателство „Изида“ – сборника с разкази „Картата на Анна“. За три дни той имаше срещи с читатели в столицата, в Бургас и в Стара Загора. Първата от тях се състоя в Чешкия център в София на 1 април.

Водещ на събитието беше преводачът на книгата Красимир Проданов, който познава в дълбочина не само творчеството на Шинделка, но има поглед и върху цялостното развитие на съвременната чешка литература. Вечерта беше открита от директорката на Чешкия център Дагмар Остранска. По време на разговора превеждаше Михаела Кузмова, също представител на центъра.

Писателят очарова публиката със своята непринуденост и откровеност. Той искрено призна, че публичните изяви го притесняват (много майсторски е описал това в първия разказ от сборника „Картата на Анна“ -„Представлението започва“), не се поколеба да отговори на въпрос на един от присъстващите кои са първите 3 животни, за които се сеща. Той изброи: куче – защото някога със семейството му е живяла кучката Кача, която накрая толкова остаряла, че не чувала и не виждала, имала само усещания и Марек Шинделка е описвал това в стихове; комар – защото с дъщеря си имали нещо като игра да измислят защо на света се е появил комарът; коте, каквото също е имал вкъщи. Писателят прие с чувство за хумор пояснението, че първото животно символизира онова, което човек мисли за себе си; второто – онова, което иска другите да мислят за него, и третото – онова, което е в действителност. По-важното беше, че отговорът на този въпрос показа колко лесно той може да импровизира кратки забавни истории.

Писателят гледа с ирония на своите събратя по перо, които се грижат за имиджа си в социалните мрежи така всеотдайно, като че ли отглеждат домашен любимец. Критичен е към някои явления в чешкия литературен живот, които са го накарали, заедно със свои колеги и съмишленици, да създадат писателска асоциация, алтернативна на официалния писателски съюз.

Марек Шинделка е от щастливците, които са обичани от читателите, но са оценявани високо и от експертите – носител е на много награди за книгите си. Това му позволява да се посвети изцяло на творчеството си, т.е да се издържа с писане – на романи, разкази и на сценарии за телевизионни предавания.

kartata na Anna koricaГероите в „Картата на Анна“  са наши съвременници в ситуации от всекидневието, но разказите за тях са доказателство, че всяка обикновена наглед случка или среща може да остави следа у нас. При представянето на сборника в София попитаха автора защо се е спрял на името Анна. Писателят обясни, че не го е привлякла библейската символика на това име – просто го харесва. Особено, защото звучи по същия начин и когато се чете отзад напред. „Точно така биха могли да бъдат четени и разказите от тази книга“ – поясни Марик Шинделка.

Като илюстрация на тези негови думи преводачът и водещ на вечерта Красимир Проданов прочете финалните изречения от последия разказ, „Растеж на кристалите“ и заключи: „Всъщност, това е началото!“

Тук е мястото да отбележа, че за една успешна премиера е важна не само приятната атмосфера, каквато е тази в Чешкия център в София, а и ролята на водещия, умението му да си партнира интелигентно и артистично с представяния автор.

А ако би ви заинтригувала книга, чийто край може да бъде начало и да започнете четенето отзад напред, не пропускайте „Картата на Анна“ от Марек Шинделка!

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още да автора и за книгите му, преведени на български, може да прочетете на сайта ни:

Чешкият писател Марек Шинделка идва на турне в България

 

Източник: www.evropaworld.eu