Маратон по четене на френски език на 17 март

Публикувано:
22:35ч / 14.03.2018г
Брой прочитания:
101
Брой коментари:
0

Като част от честванията на 20 март Международната организация на франкофонията (МОФ) чрез Регионалното бюро и Регионалния център за Централна и Източна (BRECO  и CREFECO) на Международната организация на Франкофонията (МОФ), организират маратон по четене на френски език едновременно в шест страни членове на МОФ в Централна и Източна Европа в събота, 17 март, от 11:00 до 17:00 часа.

В България ще се проведе в София, в литературния клуб „Перото“в Националния дворец на културата. В Румъния ще се проведе в Букурещ, в книжарницата „Киралина“. В Бивша югославска република Македония ще се проведе в Националната и университетска библиотека „Св. Климент Охридски „(4, бул. Гоце Делчев, Скопие). В Косово ще се проведе във франкофонски център на университета в Прищина.

Събитието, както подсказва и името му, е литературно изпитание за издръжливост. Участниците ще четат по време на маратона един след друг един роман. Целта е, че до края на събитието романът да бъде прочетен до края.

Регистрирането може да стане на този линк: https://www.crefeco.org/marathon/home.php.

Ще бъде четен романът „Пламтящата купчина“ (L’Amas ardent) от писателя Ямен Манаи, носител на Наградата на петте континента на Франкофонията (Prix des Cinq Continents de la Francophonie) за 2017, която се дава за творба в проза, написана на френски език.

Роден през 1980 г. в Тунис, Ямен Манаи живее в Париж. По образование е инженер, работи в областта на нови информационни технологии. Издателство „Elyzad“ публикува в джобен формат първия му роман „Маршът на несигурността“ (2010), получил наградата „Comar d’Or“ в Тунис, Наградата на гимназистите за любима книга във Франция. Вторият му роман „Серенадата на Ибрахим Сантос (2011) е удостоен с награда Ален Фурние, с наградата на Панаир на книгата Вилньов-сюр-Ло и наградата Библиоблог; той е преведен в Германия (Austernbank verlag). Прия появата си през април 2017 г. „Пламтящата купчина“ получава в Тунис получава наградата Comar d’Or. Печели и Нагрдата на петте континента на Франкофонията  „Prix des Cinq Continents de la Francophonie 2017“ и Голамата награда за роман на смесването между културитеle (Grand Prix du Roman Métis), учредена на остров Рейнион .

Текстът на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: CREFECO