Мароко, първият „Партньор за местна демокрация“ на Съвета на Европа

Публикувано:
16:20ч / 02.04.2019г
Брой прочитания:
276
Брой коментари:
0

Днес, 2 април 2019 г., в Страсбург Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа прие резолюция, с която Кралство Мароко получава статут на „Партньор за местна демокрация“. Мароко е първата страна, която ще се ползва от този статут, даващ на съседните на Съвета на Европа страни предимства в диалога и институционалните контакти с европейските партньори. Конгресът обединява представители на местната власт на 47-те страни членки на организацията.

Мароканската делегация ще включва 6 представители и 6 заместници, които ще могат да заседават заедно с членовете на Конгреса и да участват в дебатите по време на сесията без право на глас, както и в работата в комисиите за наблюдение, текущи въпроси и управление.

Предоставянето на статутa е вследствие на искане, изпратено на 30 май 2018 г., до Конгреса от Министерството на вътрешните работи на Мароко, Асоциацията на мароканските председатели на общински съвети и Асоциация на регионите на Мароко.

Мароко участва в няколко конвенции и частични споразумения на Съвета на Европа, както и в сътрудничеството в рамките на Партньорството за съседство. Парламентът на Мароко също се ползва със статут на партньор за демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

„Молбата за получаване на такъв статут отразява интереса на Мароко към нашата работа и се вписва в отличните отношения между Конгреса и мароканските власти на всички равнища. Именно в този обещаващ контекст се радваме на амбициозното сътрудничество, което предстои ” – каза Пиеро Фасино, говорител на Конгреса за Южно-Средиземноморското партньорство.

Пълния текст на информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Съвет на Европа