Мартин Райнер и книгата му за поета-енигма Иван Блатни

Публикувано:
08:16ч / 20.09.2018г
Брой прочитания:
264
Брой коментари:
0

Един от акцентите в участието на издателство „Изида“ на „Алеята на книгата“ от 11 до 16 септември т.г. на столичния булевард „Витоша“ беше романът на чешкият писател Мартин Райнер „Поетът. Роман за Иван Блатни“. Авторът пристигна специално в София за премиерата, която се състоя на 13 септември в залата на Чешкия център. Водещ беше Красимир Проданов, преводач на романа.

Мартин Райнер разказа какво го е накарало да напише роман за един талантлив творец, напуснал родината си през 1948 г. и живял десетилетия наред напълно забравен в нея, дори смятан приживе за мъртъв. В младостта си писателят попада на негови стихове и и те за него са истинско откритие. Започва да проучва живота му и определя това като истинско детективско разследване. В Бърно, където Мартин Райнер е роден, също както и поетът, много хора го познават, срещали са се лично с него.  От разказите им като пъзел постепенно се оформя портретът на Иван Блатни. Изследователската дейност на Мартин Райнер продължава около три десетирелия. Самата книга е написана за 7 години и след излизането й в Чехия от нея са продадени над 10 хиляди екземпляра. Първото й чуждестранно издание е българско. Излиза у нас с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.

 „Поетът. Роман за Иван Блатни“ със сигурност ще предизвика интереса на нашите читатели. Някои даже вече правят сравнение между поета и Георги Марков, който също бяга от родината си, въпреки че е харесван и високо оценяван в нея. Приликата обаче стига само дотук, защото на Блатни му липсва борбеност, той е инертен, дори страхлив – по думите на Мартин Райнер. Може би единствената решителна крачка в живота му е бягството от Чехословакия – като талантлив млад творец той е включен в представителна делегация на страната си във Великобритания и остава там. Последвалите години, чак до смъртта си през 1990 г., прекарва предимно в психиатрията.

Когато научих тази важна подробност от биографията му, първата ми мисъл беше, че като немалко дисиденти по времето на социализма, е бил затворен в психиатрична клиника зради свободомислието си. Затова се изненадах, разбирайки, че това се е случило във Великобритания. След премиерата в Чешкия център говорих с преводача на книгата Красимир Проданов. Той е работил над превода две години и е навлязъл в много детайли от живота на Блатни. Явно във Великобритания творецът се е чувствал на чуждо място. Антглийският език го е затруднявал. Така за себе си намерих отговор на въпроса защо психиатричната клиника се е оказала за Блатни най-подходящото убежище – имал е подслон и храна, не е било нужно да се справя с проблемите на ежедневието, можел е да се отдаде изцяло на писането на стихове. В този смисъл психиатрията се е превърнала в неговата „кула от слонова кост“, която отделя поета от останалия свят.

Акцентът в книгата обаче не е върху тази част от живота на Иван Блатни. Всъщност в нея може да се види пъстра картина на литературния живот в Чехословакия с много известни имена като поета Витезслав Незвал, който в младостта на Блатни е бил негов ментор. Самият автор на романа, Мартин Райнер, е предпочел да остане в сянка. Не е описал дори личната си среща с поета, когото е посетил с жена си в английската клиника. Определя тази среща като важна за себе си, но признава, че за Блатни тя не е имала никакво значение. Поетът е бил раздразнен, че някой го откъсва от гледането на телевизия – основното му занимание, освен писането на стихове. Отговаря едносрично на въпросите, старателно подготвени от Райнер, и той бързо разбира, че е безсмислено да му ги задава. Накрая дори не си прави обща снимка с твореца, от чието творчество се възхищава.

С други думи „Поетът. Роман за Иван Блатни“ не е от литературните биографии, в които авторът се старае да изтъкне по някакъв начин себе си, а това е още един плюс за книгата.

Гергина Дворецка

Снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Чешкият писател Мартин Райнер пристига за Алеята на книгата в София

 

Източник: www.evropaworld.eu