МОФ – брой 7 на бюлетина за Франкофонията в Централна и Източна Европа

Публикувано:
10:06ч / 23.09.2018г
Брой прочитания:
184
Брой коментари:
0

Няколко седмици преди 17-тата среща на върха на Франкофонията в Ереван, всички очи се обръщат все повече и повече към арменската столица.  Седмият брой на бюлетина на Мрежата на националните кореспонденти на Франкофонията в Централна и Източна Европа (RESIFECO) припомня между другото моменти от подготовката за срещата на високо равнище и многото свързани с нея дейности, както и други важни събития, свързани с Франкофонията в Централна и Източна Европа и проведени от април до юни т.г.
През юни над петдесет млади франкофоните спуснаха котва в Тулча (Румъния), на брега на делтата на река Дунав, за да участват в първия Международен форум „Младежта и зелени работни места в Централна и Източна Европа. По време на лекциите, презентациите на проекти и в дух на конструктивен обмен, те се потопиха за четири дни в проблемите, свързани с околната среда и екологичната икономика, предлагайки конкретни решения и същевременно опознавайки особеностите на екосистемата на делтата. По време на състезанието „Млад предприемач“ бяха наградени най-добрите проекти с перспектива да бъде подпомогната реализацията им.
През април, в София се проведе регионален семинар за устойчивото развитие, с подкрепата на Франкофонския институт за устойчиво развитие (IFDD). Експерти и представители на министерствата на страните членки на МОФ в региона имаха възможност да обсъдят изпълнението на Целите на устойчивото развитие (SDGs) и да се запознаят с инструментите за системен анализ в тази сфера.

Дейности, свързани с равенството между половете

84 държавни и правителствени ръководители от Франкофонията ще приемат в Ереван, Армения, франкофонска стратегия за равнопоставеност на половете. Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международната организация на Франкофонията продължава да отдава специално внимание на тази тема, както става ясно от организирания през април регионален семинар за равенството между половете в Букурещ, Румъния, от регионалния семинар за жените в политиката в страните от Централна и Източна Европа, проведен в Тирана, Албания, през юни, както и от работната среща за създаване на образователни брошури на тема „Равенство на половете: борбата срещу половите стереотипи“ в София, България, резултатите от които ще бъдат представени на срещата на високо равнище в Ереван.

Франкофонският сезон в Централна Европа включваше много други събития в различни области като изкуството – мащабна изложба в Кишинев, Молдова, фестивал за студентския театър в Букурещ; предприемачеството – с участието на около двадесет студенти франкофони на 21-вия Международен панаир на обучаващите фирми в Пловдив, България, и, разбира се, образованието – с Националните олимпиади по френски език в град Бъзъу Френска Олимпиада в Бузау, Румъния; обучения на национално равнище, както и Летният регионален университет в Струга, Бивша югославска република Македония.

Бюлетинът е изготвен от Регионалното бюро на МОФ за страните от Централна и Източна Европа под ръководството на г-жа Рени Йотова, RESIFECO с председател г-н Габриел Атанасов и с подкрепата на Координационната служба на отделите на МОФ. работещи извън централата й. МОФ благодари на всички партньори, които осигуряват поддържането и развитието на тези дейнасте и популяризирането на ценностите на Франкофонията в Централна и Източна Европа.

L’équipe des grands lauréats du Concours « global entreprise » en français, à Plovdiv. - copyright Ivo Anev OIFНа снимката вляво: екипът на победителите в конкурса на френски език „Глобално предприятие“  в Пловдив.

Фотограф: Иво Анев

Френската версия на публикацията може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ