Международен ден на Франкофонията 2022

Публикувано:
09:07ч / 20.03.2022г
Брой прочитания:
329
Брой коментари:
0

По повод Международния ден на франкофонията, Обсерваторията за френския език на Международната организация на франкофонията (OIF) публикува новите си данни, които показват непрекъснатия напредък на езика по света от 2018 г. насам. Френският все още е 5-ият най-говорен език след английски, китайски, хинди и испански с 321 милиона франкофони, макар да се забелязва и известно забавяне в разпространението му.

Всекидневно той се използва основно в Африка. Бъдещето на френския език на този континент продължава въпреки това да зависи от определени условия, свързани с особеностите на образованието в страните от Юга, където е преподаван на близо 75 милиона ученици и студенти.

Френският, вторият най-изучаван чужд език

Изучаването на френски език напредва на всички континенти, с изключение на Европа, където образователната политика все още не е достатъчно отворена към езиковото разнообразие. От 51 милиона изучаващи френски като чужд език, почти 70% живеят на африканския континент.

Опасностите от едноезичието в международните организации

Многоезичието не присъства в повечето международни организации и регионални форуми, където текстовете се подготвят и разпространяват главно на един език. „За да спре отстъплението на френския език“, Генералният секретар на Франкофонията получи подкрепата на 88-те държави-членки и правителства на Международната организация на Франкофонията и групите на френскоговорящите посланици за създаването на „система за наблюдение, предупреждение и действие“.

Френският – език на цифровизацията

Заемайки 4-то място в интернет, френският остава основен език в света на цифровизацията, но ефектите от цифровото разделение пречат на неговия напредък. Въпреки това френският показва най-високата степен на разпространение в глобалното дигитално пространство след английския, чиято тежест продължава да намалява поради засиленото присъствие на азиатските страни и арабския свят.

Може да прочетете информацията на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: OIF