Международен ученически обмен

Публикувано:
08:32ч / 01.06.2015г
Брой прочитания:
1 296
Брой коментари:
0

Знаете ли, че детето ви има възможност да учи в друга държава в продължение на една учебна година? Там ще живее при приемно семейство и освен, че ще практикува езика на съответната страна, ще опознае отблизо културата й. Същата възможност се предлага и за деца от други страни, които идват да учат в България и също живеят при приемни семейства. Такъв обмен за деца между 15 и 17-годишна възраст осигурява сдружение „Младеж за разбирателство” – Youth For Understanding. Това е независима организация с нестопанска цел. Програмата й за междукултурен ученически обмен е създадена с образователна цел. Вече повече от 17 години YFU България приема ученици от пет континента и е изпратила близо 300 български ученици да учат и живеят в различни държави по света.

Наскоро по време на образователната борса, организирана от посолството на Германия в София,  се запознахме с г-жа Ирис Виснер, директор на сдружение „Младеж за разбирателство” – България. От нея разбрахме, че не е задължително детето, което иска да учи в друга страна, да знае езика й. Например, германските ученици, които идват в България, не знаят български, но когато си тръгват оттук, вече го знаят. Оказва се, че винаги има деца, изавили желание да учат у нас. През тази година те са 7 – от три от Мексико, едно от Унгария, две от Германия и едно от Австралия.  Тук може да чуете част от интервюто с г-жа Виснер:

Ето и информацията, която г-жа Ирис Виснер ни предостави за учениците, дошли да учат за една година в България, за които се търсят приемни семейства:

Адам e на 16 години и е първият ученик на обмен от Унгария, който идва в България. Тук ще учи в 11 клас. Той е музикален и артистичен.. Свири на флейта и пиано, а за годината в България се надява да развие и уменията си по фотография и рисуване. Иска да започне да прави видео клипове и филми. Семейството на Адам живее в малко градче и той обича да прекарва време с по-малките си брат и сестра или да готви с майка си. Освен унгарски, Адам говори немски и английски език.

Елизабет е много активна млада дама на 16 от Мексико и ще посещава 11 клас. Ангажиментите й като балерина, мажоретка и доброволка в местния младежки клуб са много
значима част от нейното ежедневие, но ще се радва в България да се занимава и с местни спортове. Освен това намира време за приятелите си и ежемесечните семейни срещи в широк кръг. Лиз много се интересува от химия и би искала да задълбочи познанията си в университета. Освен испански и английски език Лиз вече учи френски и български и с чудесен почерк е написала „Надявам се да се срещнем скоро”
Енрике не носи фамилията на семейство Иглесиас и няма много общо с музиката, за това пък с удоволствие ще ви запознае с културата и традициите на Мексико. Той е на 18 и
обича да излиза с приятели и да прекарва време със семейството и по-големите си братя. Пейнтболът е едно от любимите му занимания, но се надява да усвои и други спортове в България. Тук ще посещава 11 клас. Подготвя се за следване в чужбина и вече е направил първите крачки като млад предприемач – намира нови собственици на вече остарялата техника у дома. Освен испански Рике говори и английски, който би искал да усъвършенства, както и да научи нови езици.
Ернесто е запален футболист. За последните три години отборът му печели два пъти местния шампионат. Редом с големия си интерес към спорта на открито Ернесто много обича математиката и мечтае да стане инженер. Обича да прекарва време със семейството си. Заедно се справят с домакинската работа, готвят и празнуват всеки рожден ден с цялата фамилия. Ернесто е на 17 и идва от Мексико. В България ще учи в 11 клас. Говори испански език, иска да научи български и да подобри познанията си по английски.
Лиам е най-младият сред учениците ни за 2015-2016г. Той е на 15г. и ще посещава 10 клас в България. Вижда себе си като посланик на Австралия и семейството си. Тъй като е от малко градче в района на Сините планини, семейството и съседите са много важна част от живота му. Лиам се вдъхновява в училище и всеки ден се радва на семейната вечеря, където всички откровено си споделят. Той е много енергичен и спортно активен. Занимава се с футбол, катерене, гребане и планинарство във всякакви австралийски разновидности. Гори от ентусиазъм да опознае България и е вторият ни участник в програмата „Четири сезона сред природата“. Лиам говори, разбира се, английски, както и малко френски език.
Олрик е от Германия и много се вълнува от историята и най-вече от живота на хората през античността. Така става и първият участник в археологическата програма на YFU
България, която ще завърши с кратък практикум на археологически обект за две седмици след края на учебната година в 11 клас. Олрик учи езиците на античните империи – гръцки и латински, но говори свободно немски и английски. Темите за историята, политиката, географията са специaлен елемент от семейните разговори, придружени от приготвяне на
семейните обяди и вечери. Олрик обича да спортува на открито и в последните две години активно се занимава с гребане, но е отворен и за възможностите за нови спортове в България.
Сузане ще навърши 16 години в седмицата преди да пристигне в Бьлгария и месец преди да започне 11 клас. Тя идва от Котбус, Германия, където живее с майка си. Те обичат заедно да готвят и чистят вкъщи. През свободното си време Сузане свири на китара, рисува, а е сред животните и би се радвала, ако и нейното приемно семейство има такива у дома. Сузане много обича чуждите езици и дори планира да стане преводач. Освен немски и английски език, изучава латински, а вече се справя добре и с българския.
Допълнителна информация можете получите на посочените координати или на адрес:
Сдружение „Младеж за разбирателство – България“
YFU България
Бул. Цар Освободител 8, 1000 София

Източник: Youth For Understanding