Милка Петрова-Коралова – авторката на уникален роман пътепис

Публикувано:
07:43ч / 14.06.2018г
Брой прочитания:
813
Брой коментари:
0

Документалната изложба „Романът пътепис без аналог в българската литература“ в Столична библиотека върна спомена за талантливата писателка, издателка и преподавателката Милка Петрова-Коралова (1906 –1944).

Авторка на забележителни романи за деца и юноши в един от най-достойните периоди на българската литература, издател заедно със съпруга си писателя Емил Коралов на забележителния седмичник за литература, изкуство и критика „ЛИК“ и на детския вестник „Весела Дружина“, Милка Петрова-Коралова е високо ценена от литературната критика и обичана от поколения българи.

Даровитата писателка е не само верен житейски спътник на писателя Емил Коралов, но и негов духовен съмишленик. Завършила висшето си образование в École normale supérieure във Франция, тя е една от най-ерудираните и културни жени на своето време. Преподавателка по френски език и литература,  издател, редактор и автор на любими книги за деца и юноши, Милка Петрова-Коралова си отива от живота едва на 37 години.

Знаменитият й роман-пътепис “Сама по света”, родил се от нейните пътувания из цяла Европа през 30-те години на миналия век, остава и до днес без аналог в нашата литература. Написан с голямо белетристично майсторство, той заема почетно място сред най-добрите образци на българската литературна класика.

Големият лингвист и българист проф. Роже Бернар, колега на Милка Петрова от Париж, споделя „с възхищение“, заедно с Багряна и акад. Петър Динеков в тяхна обща среща през 1966 година, “за интелигентността на Милка, непринудеността и сърдечността й, за трагичната й съдба.“ (Петър Динеков, Дневници, 1933-1992, стр. 209.)

ИК „Коралов и сие“ издададе двутомник с творби на Милка Петрова-Коралова, критически текстове и спомени за нея, посветен на творческата й памет като надарен белетрист, преводач и издател, обичан преподавател по френска литература, член на Клуба на жените писателки и на Дружеството на детските писатели.

Богатият личен архив на семействата Коралови и Петрови позволява да се надникне в интимния творчески свят на писателката, да се докоснем до нейните човешки и литературни приятелства, до творческите й връзки; да съпреживеем трагичните събития и историческите поврати, белязали съдбата на една от  забележителните интелектуалки между двете световни войни.

х х х

Изложбата може да бъде видяна до 15 юни 2018 г. Тя е посветена и на 80-годишнината от рождението на един от синовете на Милка Петрова-Коралова – музиковедът и преподавателят от Музикалната академия доц. Андрей Коралов, оставил с краткия си живот (1938-1987) и талантливите си новаторски книги светла нравствена диря в паметта на своите колеги, студенти и приятели.

Още по темата на сайта ни:

Изложба за авторката на първия български роман пътепис