Юн Фосе спечели Нобела за литература за 2023 г.

Публикувано:
14:46ч / 05.10.2023г
Брой прочитания:
206
Брой коментари:
0

Този път букмейкърите познаха кой ще вземе престижното отличие

Норвежкият писател и драматург Юн Фосе получава Нобеловата награда за литература за 2023 г., съобщи Шведската академия днес, 5 октомври. 64-годишният Фосе бе отличен „за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното“. Той е автор на над 20 пиеси, множество романи, есета, стихосбирки и детски книги. Фосе е известен у нас с романа си „Трилогия“, който бе публикуван през 2021 г. от издателство „Лист“ в превод на Стела Джелепова. Същата година тя бе удостоена с наградата на Съюза на преводачите в България за „ярки постижения в областта на превода“ именно за работата си по „Трилогия“.

Лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2023 г. Юн Фосе каза, че е „изключително развълнуван, дори уплашен“ – съобщи Ройтерс. „Гледам на това като на награда за литература – преди всичко и най-вече литература, която е извън други съображения“ – допълни писателят, който пише на новонорвежки – единият от двата официални езика в родината му.

Тази година букмейкърите успяха да познаят кой ще спечели Нобела за литература. Както писах в предишна публикация, Юн Фосе водеше челната десятка на претендентите според най-високия коефициент на залозите за тях – 10 към едно. Това означава, че ако някой е заложил 100 долара за неговия успех, сега ще получи $1000. След него бяха кениецът Нгуги уа Тионго, австралиецът Джералд Мърнейн, румънецът с български корени Мирча Картареску, чилийският поет Раул Сурита, китаецът Йен Лиенкъ, сирийският поет Адонис, израелецът Давид Гросман, китайката Цан Сюе и японецът Харуки Мураками. Вчера коефициентът за успех на Фосе спадна до 9 към едно, т. е. късметлиите, заложили за него 100 долара, ще вземат само 900.

Освен медал с лика на Алфред Нобел, норвежкият писател ще получи 11 млн. шведски крони (около 1,86 млн. лева). Престижното отличие се връчва на пищна церемония в Стокхолм на 10 декември – датата на смъртта на шведския изобретател.

Автор: Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Румънец с български корени е сред фаворитите за Нобела за литература 2023

Финансирани от ЕС изследователи печелят Нобеловата награда за физика за 2023 г.

Източник: www.evropaworld.eu