Платете кафето си с поема!

Публикувано:
10:32ч / 21.03.2015г
Брой прочитания:
492
Брой коментари:
0

Снимка: GUARDIAN, Man reading book in cafe/ „Гардиън“, „Мъж, четящ книга в кафене“

Над хиляда кафенета по цял свят отбелязват днешия Световен ден на поезията като използват за своя валута… стихотворения – информира „Гардиън“.

Каква е цената на едно стихотворение? Докато поети по цял свят изнемогват в стремежа си да намерят читатели, една компания със седалище във Виена дава точен отговор: чаша кафе! „Юлиус Майнл”, компания за производство на кафе, основана през 1862 г., отбелязва обявения от ЮНЕСКО за Световен ден на поезията 21 март, с промоция в 1100 кафенета, барове и ресторанти в 23 държави – основно в континентална Европа, но и във Великобритания, САЩ и Австралия. Фирмата ще даде по чаша кафе на всеки клиент, който й подари свое стихотворение. (В инициативата се включиха и заведения от България – в София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Бургас и Дупница.)

Не е ясно дали сервитьорите ще упражнят критическата си преценка („Това сравнение между вашата приятелка и червена роза е твърде банално – ще се наложи да го пренапишете”), дали ще се съсредоточат върху количеството или качеството („Това хайку е много добре изпипано, но не мисля, че струва колкото дълго фрапучино с допълнителен резен от пъпеш”). Възниква и въпросът какви права ще придобие сервитьорът върху вашето произведение. Но ако почувствате порив да споделите ваши стихове, може да намерите списъка на участващите заведения в страницата на кампанията във „Фейсбук”, а после да информирате за своите преживелици и в „Туитър” с хаштаг #PayWithAPoem!

Проверка на фондация „Европа и светът“ днес показа, че и наши поети се включват в инициативата. До обед трима души бяха написали свои стихове на специалните бланки в столичното заведение „Ориша“, на ул. Солунска 50. Според персонала, сред творците, които са получили кафе срещу своето произведение, е имало и млади, и не дотам. Друго заведение в столицата –„Hacienda art” на бул. Витоша 46, пусна в страницата си във „Фейсбук“ снимка на творбата, написана от техен клиент. А вие възползвахте ли се от тази възможност?

Източник: www.theguardian.com и www.evropaworld.eu