Победителите в кампанията „Читател на годината“ посетиха Брюксел

Публикувано:
12:47ч / 04.06.2017г
Брой прочитания:
130
Брой коментари:
0

Носителите на престижното отличие „Читател на годината“ в едноименната кампания, проведена за втора поредна година от евродепутата Мария Габриел в партньорство със Столична библиотека и Националната библиотечно-информационна асоциация, посетиха Европейския парламент в Брюксел и някои от най-забележителните места в столицата на Европа.

Лекция за дейността на пряко избираната от европейските граждани институция и акцентите в парламентарната работа на Мария Габриел поставиха началото на визитата. Домът на европейската история, открит официално за преди броени дни, бе следващата спирка в интересната програма. От митовете и откритията до хаоса и сближаването през 20-и век, своеобразният музей даде възможност на българските посетители да пътешестват през времето, да размишляват за положението и позицията на Европейския съюз и за ролята, която всеки може да играе в изграждането на бъдещето на Европа.

Впечатляващо за групата читатели беше и посещението в Кралската библиотека на Белгия, която с повече от 7 милиона документа играе съществена роля в опазването на историческата, научната, академичната и литературната памет на страната. В допълнение към печатните материали, библиотеката пази важни колекции от ръкописи, карти и планове, монети и медали, стари отпечатъци. Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова дари на Кралската библиотека копие на изданието на Мавро Орбини „Царството на славяните“, писано през далечната 1601 г. Тази книга повлиява на Пайсий Хилендарски за създаването на „История славянобългарска“.