Почетохме Шекспир и Сервантес на 23 април

Публикувано:
10:11ч / 24.04.2016г
Брой прочитания:
834
Брой коментари:
0

Много бяха проявите, посветени на 400-та годишнина от смъртта на двамата големи световноизвестни творци Шекспир и Сервантес, починали в един и същ ден – 23 април 1616 г. Особено вълнуващо беше публичното четене на техни произведения. Много бяха проявите, посветени на 400-та годишнина от смъртта на двама големи световноизвестни творци – Шекспир и Сервантес, на особено вълнуващо беше публичното четене на техни произведения.

Още от сутринта започна четенето на романа „Дон Кихот “ в Институт Сервантес-София. Всеки, който прочиташе откъс от книгата, получаваше красива червена роза. По традиция Институт Сервантес-София осъществи директна видео-конферентна връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид и така София се включи за пореден път в глобалното продължително четене на „Дон Кихот“, което се случва от различни точки на Испания и света.

След 12 ч. пред Национална библиотела „Св. Св. Кирил и Методий“ всеки можеше да прочете любимия си откъс от Шекспир заедно с ученици и учители, студенти, дипломати, литератори, преводачи. Организатори на събитието бяха Британски съвет, СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, Къща за литература и превод, 1 АЕГ, ПЧАГ „Уилям Шекспир“, издателства, Британско посолство. Затрогващо беше участието на представители на читалище „Луи Брайл“, които четоха Шекспирови текстове, изписани на Брайловата азбука. Ученици от Първа английска гимназия изпълниха откъс от пиесата „Ромео и Жулиета“ в подходящи облекла от епохата на Шекспир. Техни съученици припомниха Шекспирови сонети. Владимир Дворецки от фондация „Европа и светът“ също прочете сонет, за който неотдавна се разкри, че е посветен на извънбрачния му син. Проф. д-р Евгения Панчева от специалност „Английска филология“ на СУ „Св.Климент Охридски“ избра монолог на Просперо от пиесата „Бурята“. Прозвуча и монологът от „Хамлет“ „To be or not to be“ – „Да бъдеш или не“.

Вчерашното публично четене на творби от Шекспир и Сервантес със сигурност носеше посланието, че творчеството им ще бъде и ще пребъде! 

Снимки от четенето в София на „Дон Кихот“ и на текстове от Шекспир може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Сродни публикации в сайта ни:

ШЕКСПИР Е ЖИВ в България

Денят на Сервантес, 23 април, в София

 

Източник: www.evropaworld.eu