Полша на ЕХРО Милано 2015

Публикувано:
11:14ч / 26.10.2015г
Брой прочитания:
368
Брой коментари:
0

До края на ЕХРО 2015 в Милано остават 6 дни, затова решихме да споделим още впечатления от посещението си там през август. Парламентарните избори в Полша вчера бяха повод да си припомним за павилиона на тази страна. Със сигурност, това е един от най-интерактивните и оригинално замислени павилиони на Световното изложение.  Проектиран е от Студио 2PM на младия архитект Пьотр Мушаловски и формата му отговаря напълно на темата на ЕХРО 2015 „Да изхраним планетата. Енергия за живот“ – отвън е облицован с дървени щайги, в каквито се слагат и пренасят ябълки.

Арт-конструкция на ябълково дърво на фона на полския павилион на ЕХРО Милано 2015

Ябълката е основен акцент в представянето на Полша на изложението. Когато през лятото на миналата годна Русия забрани вноса на плодове и зеленчуци от Полша и тонове полски ябълки останаха без пазар, в полските социални мрежи започна кампанията „Изяж ябълка!“. Така през последната година в самата Полша продажбите на ябълки се увеличиха и полската ябълка от „жертва“, се оказа победител! Нейният символ, арт-конструкция на голямо ябълково дърво, се намира в близост до павилиона.

Павилионът на Полша на ЕХРО Милано 2015

В началото на посещението широка стълба ви отвежда първо на покрива, където се намира „вълшебната градина“. Там посетителят попада сред истинска природа. Пътека се вие сред високи треви и дръвчета, които се отразяват в огромни огледала и създават усещането за простор.

Тъй като темата на ЕХРО 2015 е изхранването на планетата, в павилиона могат да се видят най-добрите образци на полските хранителни продукти. Щандовете и витрините са подредени с въображение… Има и експонати, които радват еднакво и деца, и възрастни: шоколадово влакче по шоколадови релси пътува край шоколадови къщички, хълмове, горички и гари… произведени от известната полска фирма за шоколадови и други сладкарски изделия „Ведел“.

Не е забравена обаче и културата на Полша. Не е възможно в павилиона на страната, дала на света Шопен, да няма пиано – то е разположено на видно място в малка зала. Могат да се прочетат и цитати от стихове на Вислава Шимборска, една от петимата полски носители на Нобеловата награда за литература.

В павилиона се натъквахме на забавни изненади: прожектираният на една от стените видеообраз на странно същество непрекъснато общуваше с посетителите – когато някой от събралите се пред него вдигнеше ръка, образът се опитваше да отгатне националността му и го поздравяваше на неговия език. Често имаше добри попадения, но понякога се затрудняваше, което е напълно обяснимо. Когато повдигнах ръка и почти очаквах да чуя на чист български език „Здравей!“, явно го затрудних, защото примигна озадачено и изви очи настрани в недуоумение. Което не му попречи да си остане една от големите атракции на павилиона, защото създаваше пълната илюзия, че вижда какво става в залата!

Предлагат се познавателни и игри за Полша, конкурси с награди. Например, посетителите могат да си правят моментни снимки, които после веднага получават на имейла си, а ако желаят, могат с тях да участват в теглене на томбола с награди. Ние също се снимахме и много се харесваме на тази снимка, затова участвахме с нея в томболата. Не спечелихме награда, но ни остана приятният спомен!

Личен спомен от павилиона на Полша
Личен спомен от павилиона на Полша на ЕХРО 2015

Още снимки от павилиона на Полша може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Автор: Гергина Дворецка

 

Източник: www.evropaworld.eu