Предстои третото издание на Европейското младежко събитие – EYE2018

Публикувано:
04:14ч / 29.05.2018г
Брой прочитания:
157
Брой коментари:
0
Рекорден брой от над 8000 младежи ще присъстват на третото издание на Европейското младежко събитие (EYE2018). Една година преди европейските избори млади хора от целия Европейски съюз и от други държави ще представят приоритетите си за бъдещето на Европа. Те ще вземат участие в 400 дейности, дебати, представления и семинари в сградите на Парламента в Страсбург от 11.00 ч. българско време в петък, 1 юни, до 20.00 ч. в събота, 2 юни. Дебатите ще акцентират върху пет основни теми: „Млади и стари“, „Богати и бедни“, „Поотделно и заедно“, „В безопасност и под заплаха“ и „На местно и на световно равнище“.

Идеи отвъд рамките на поколенията и границите

Европейското младежко събитие, известно още като Среща на европейската младеж, е международно събитие, организирано от младите хора за младите хора (на възраст 16 – 30 години). Повечето дейности са замислени и подготвени от 130-те участващи младежки организации, включително иYO!Fest пред Парламента.

Председателят на ЕП Антонио Таяни ще открие пленарната сесия на EYE в петък, в 11.00 ч. българско време, заедно с 50 евродепутати, които ще вземат участие в семинарите и дебатите. Други видни политически фигури като бившия френски президент Валери Жискар д’Естен, европейския комисар по социалните въпроси Мариан Тейсен и бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще участват в оживени дискусии със следващото поколение, което ще взема решения за бъдещето на Европа. Лауреатите на наградата „Сахаров“ д-р Денис Муквеге и Ламия Ажи Башар ще бъдат водещи оратори.

Следващи стъпки

Участниците в инициативата ще обобщят резултатите в специален доклад от Европейското младежко събитие. Той ще обхваща най-добрите идеи от срещата и ще бъде представен на изслушванията на младежта пред различни парламентарни комисии през есента.

232-ма млади българи ще участват в тазгодишното издание на Европейското младежко събитие.

Групи от България

Българо-румънски интеруниверситетски Европа център

Група „EU Juniors BG“

Английска езикова гимназия „Йордан Радичков“

Група на Националния младежки форум

Група „Силата на знанието“ (Knowledge Power)

Група „Силата на предприемачеството – София“ (Sofia Startup Power)

Група „Варна – Европейска младежка столица“

Група студенти от София

Група от град Пловдив

Група „Младежко лято“ (Young Summer)

Група „EYE 2018 България“

Студентски съвет на НБУ

Студентско сдружение „Его Политико“

Група „История и памет“

За да се свържете с ръководителите на групите, моля отправете всички запитвания към Биляна Църноречка, пресаташе на Европейския парламент в България.

Медийна информация, акредитация и контакти (EN, FR, DE)
Програма на EYE
EYE 2018 във Facebook
EYE 2018 в Twitter
Безплатни снимки и видеоматериали

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България