Пресконференция за Европейската нощ на музеите 2016

Публикувано:
08:30ч / 20.05.2016г
Брой прочитания:
502
Брой коментари:
0

На пресконференция във Френския институт в София беше представена програмата на тазгодишната Европейска нощ на музеите, която ще се проведе в събота, 21 май. В пресконференията участваха Гийом Робер, директор на Френския институт, културният аташе Пиер Гийме и Мария Конакчиева от института, както и представители на софийски музеи.

„За мен това ще бъде третата Нощ на музеите, откакто съм в София – каза г-н Гийом Робер. – През 2014 и 2015 г. бях изненадан от многото хора, които се редяха на опашки, за да влязат в музеите. За мен това беше невероятна гледка. Да се надяваме, че тази събота няма да вали и времето ще бъде хубаво, за да има още повече посетители.“

„Силно впечатление ми прави как вече от месец насам толкова музеи и галерии в България са се мобилизирали, за да се включат в Нощта на музеите. Това поставя страната ви наистина на високо международно равнище.“ – беше констатацията на културния аташе Пиер Гийме. Той благодари на спонсорите, на Столична община, на Министерството на културата за подкрепата при организирането на събитието.

Както и предишните години, за най-активните посетители в Европейската нощ на музеите ще има награди: във всеки от посетените обекти желаещите ще могат да получат печат и след събирането на 5 печата – да участват в томболата с награди. Организаторите са си направили изводи от предишните издания на събитието и необходимият брой печати вече не е 25-30, както по-рано, защото в такъв случай хората препускат от музей на музей, но нямат време да разглеждат внимателно изложбите и да се насладят на концертите. Урните, в които ще бъдат пускани листчетата с печатите и имената на участниците в томболата, ще бъдат на разположение до полунощ на 21 май във Френския институт. Една седмица по-късно в присъствието на нотариус ще бъдат изтеглени печелившите.

Наградите наистина са впечатляващи. Първата е пътуване за двама до Париж с включени самолетни билети, настаняване в хотел, пари за дневни, както и за посещения в музеите, така че наградените наистина пълноценно да се възползват от пребиваването си във френската столица. Спечелилият втора награда ще може през един уикенд да изпробва Ситроен Кактюс. Третата награда е дебитна карта с 500 лв. от Сосиете Женерал Експресбанк. Ще има и многобройни малки сувенири.

За хората, които ще искат да отидат от центъра на София до Националния исторически музей, ще бъде осигурен специален автобус, предоставена от Столична община, който ще тръгва от Националната художествена галерия – Двореца.

По време на пресконференцията някои от представителите на музеите дадоха допълнителна информация за проявите си в Нощта на музеите. Калина Хинкова от Националния военноисторически музей напомни, че през тази година се отбелязва 100-годишнина на музея и неслучайно организаторите на събитието ще започнат от него официалната си обиколка. Гвоздеят в програмата на музея е цветната инсталация „Следите остават“, чрез която посетителите ще бъдат приканени да оставят своето послание за идните поколения. Частта от тази инсталация, съдържаща посланията, ще бъде съхранена в капсула на времето и ще бъде отворена след четвърт век.

Весела Радоева от Националната галерия „Квадрат 500“ съобщи, че на 21 май от 18,30 до 19,30ч. Софийският духов оркестър ще свири в градинката пред входа на галерията. В Музея на социалистическото изкуство от 17 до 20 ч. ще има приятна детска програма, включваща игри, рисуване на асфалт и прожекция на филма „Рицар без броня“, след което ще бъде представен камерен спектакъл.

Повече информация за програмата в Европейската нощ на музеите в София може да намерите в сайта на Френския институт в България.
Програмата за цялата страна е на сайта на Министерството на културата.
Повече снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.
Още по темата в сайта ни:

Източник: www.evropaworld.eu