Прием по повод финландското председателство на ЕС

Публикувано:
09:57ч / 08.07.2019г
Брой прочитания:
295
Брой коментари:
0

На 1 юли Финландия пое ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. По този повод на 3 юли Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на страната у нас, даде прием в софийската си резиденция. В началото прозвуча химнът на Европа – „Одата на радостта“ от Бетховен, след което талантливата пианистка Лилия Жекова от младежкия камерен ансамбъл „Силует“ изпълни творба от големия финландски композитор Ян Сибелиус.

Приветствайки гостите – посланици и други представители на дипломатически мисии, както и българи, приятели на красивата северна страна – Н. Пр. Блинникка се пошeгува, че за случая е осигурила и типично финландско време, имайки предвид излелия се силен дъжд навън. Тя използва темата за времето, за да напомни, че сред основените приоритети на финландското председателство ще бъде борбата с климатичните промени.

После присъстващите имаха възможност да опитат типични финландски специалитети, сред които и прочутата водка „Финландия“.

В края на приема изгря слънце и гостите успяха да се порадват на красивия парк в резиденцията на Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu