Прием за вековния юбилей на Финландия

Публикувано:
14:28ч / 07.12.2017г
Брой прочитания:
884
Брой коментари:
0

Националният празник на Финландия, 6 декември, през тази година беше отбелязан с особена тържественост, защото се навършват 100 г. от обявяването на независимостта на страната. По този повод НДК беше сред 50-те знакови места и сгради по света, които бяха осветени в цветовете на финландското знаме – синьо и бяло.

В един от ресторантите на НДК Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас, даде прием, с който беше честван юбилеят. В началото на тържеството финландският и българският химн бяха изпълнени от представителки на хор „Мистерията на българските гласове“ с диригент Дора Христова.

В словото, с което се обърна към присъстващите, Н.Пр. г-жа Блинникка отбеляза, че тази вечер Националният дворец на културата в София е осветен в цветовете на IMG_8049финландското знаме – синьо и бяло – и с това се нарежда сред 50-те емблематични места и сгради в близо 30 държави по света, като Колизея в Рим, Ниагарския водопад, които ще греят в тези два цвята в чест на вековния юбилей на финландската независимост. Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка подчерта, че България е сред първите страни, признали независимостта на Финландия още в началото на 1918 г. През следващата година предстои да отбележим 100-годишнината от дипломатическите отношения между двете ни държави, които ще продължат да си сътрудничат в името на един по-добър свят.

IMG_8027В приветствието си г-н Юрий Щерк, и.д. министър на външните работи, припомни за финландското участие в Руско-турската освободителна война и за признателността на българите. Неслучайно те са сред първите, признали финландската независимост преди 100 г. По повод този юбилей 100 български рози са били изпратени като подарък на Финландия, за да бъдат засадени в градините на финландското президентство. Г-н Щерк се спря и на предстоящото от началото на следващата година Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, за което нашата страна ще разчита и на опита на Финландия.

В края на официалната част от приема Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка вдигна наздравица по случай 100-годишнината от финландската независимост. На събитието присъстваха дипломати и приятели на Финландия, които работят за сътрудничеството между страните ни в различни сфери.

100-годишнината от обявяването на финландската независимост съвпада с 25-годишнината от създаването на специалност „Скандинавистика“ в СУ „Св.Климент Охридски“. Финският език не е скандинавски, но се изучава факултативно в тази специалност, защото е в рамките на европейския Север. Гости на приема бяха проф. Вера Ганчева – скандинавист с международно признание, главен асистент Антония Господинова – ръководител на специалност „Скандинавистика”, възпитаничката на тази специалност Росица Цветанова, талантлива преводачка от фински и от скандинавски езици, заедно с литературния критик Пламен Тотев, директор на издателска къща „Персей“, благодарение на която много книги на автори от Севера стигат до българските читатели. 

IMG_8029 - CopyIMG_8032 - CopyСред гостите беше известното дуо Йосиф Радионов (цигулка) и Зорница Радионова (пиано) – на снимката вляво. В репертоара на двамата виртуози са включени творби на Ян Сибелиус, който се е превърнал в емблема на финландската музика. Със задачата да популяризира и други талантливи финландски композитори, по-малко известни у нас, се е заела Албена Кехлибарева – месоцопран и пианистка, която също присъстваше на приема със съпруга си Христофор Стоянов, познат не само като музикант, а и като звукорежисьор в програмата за култура и образование „Христо Ботев“ – снимката вдясно. На 4 декември в Първо студио на БНР г-жа Кехлибарева изнесе концерт с музикални произведения от Палмгрен, Килтинен, Мелартин, Куула, Ханикайнен и, разбира се, Сибелиус. Концертът беше посветен на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Финландия и се осъществи под патронажа на Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка.

Естествено, на приема бяха и членовете на Българо-финландското дружество за приятелство с председател г-н Владимир Данчев, дипломат от кариерата. Дружеството също организира прояви в чест на вековния юбилей. Една от най-значимите сред тях беше изложбата „Финландските банкноти – история и дизайн“, която в продължение на три седмици до 7 декември се намираше на Моста на влюбените до НДК. Неин автор е Димитър Димитров, дългогодишен зам.-председател на Управителния съвет на дружеството. IMG_8044_Easy-Resize.com

IMG_8039За атмосферата на приема допринесе празничната декорация на залата, в която преобладаваха цветовете на финландското национално знаме. Ще добавим и изпълненията на танго от танцьорите на Клуб „София Танго“ – финландците са големи почитатели на този аржентински танц и в София неведнъж е имало финландски танго вечери. Разбира се, не бива да пропускаме финландските кулинарни специалитети и коктейла с водка „Финландия“ и сушени плодове, към който беше проявен голям интерес.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Отбелязваме 100 г. от независимостта на Финландия

Източник: www.evropaworld.eu