Пролетта на поетите в България

Публикувано:
16:31ч / 25.03.2019г
Брой прочитания:
172
Брой коментари:
0

Френският институт в България организира за първи път в София „Пролетта на поетите“.

Създадено през 1999 г. това значимо франкофоснко събитие има за цел да отдаде почит на поезията и нейните разнообразни форми на изява. Всяко издание на инициативата поставя акцент на тема, която да вдъхнови писането на стихове. Темата тази година е „красотата“.

Каним Ви на 26 март в зала „Славейков“ от:

19:00 ч.: Артистично четене и среща със Серж ПЕ и Киара МЮЛАС

Серж ПЕ е френски поет. Неговите произведения са силна и оригинална артикулация между писането и ораторството. От 70-те години той създава „поезия на действията“, където ритмичното изобретение минава през тялото и отваря поемата към други форми на изкуството, на кръстопътя на изпълнението, на инсталационното изкуство и звуковата поезия. Той също така гравира много от своите стихотворения върху пръчки, като по този начин свързва писането с движението на марша, за да направи от поетичното мислене акт. Награден е с Националната награда за поезия и наградата Аполинер през 2017 г. Много поети и интелектуалци му отдават почит.

Киара МЮЛА, възпитаник на Академията за изящни изкуства в Болоня, е един от най-представителните артисти на изкуството-действие на 21-ви век. Във връзка със събитията и трагедиите на нашите общества тя създава отделни форми на изкуство, които са в сферата на артистичните представяния. Със Серж ПЕ, тя реализира четения-действия.

Предшествано от:

18:00 ч.: Театрално представяне на учениците от гимназия „Виктор Юго“

Художествената работа на учениците от гимназията Виктор Юго бе осъществена с подкрепата на техните учители, г-н Стефан ЖАН, г-н Жереми БЮЛДО, както и на артиста Мила БАЛЕВА.

СЕЗОНИ (Стефан Жан)

Учениците от 11 и 12 клас ще представят видеа с артистично четене на поеми.

Луната е пълна с червени слонове (Жереми БЮЛДО и Мила БАЛЕВА)

Учениците от 10 клас ще представят театрално откъси от текстове.

Вход свободен до запълване на местата в залата. Бихме искали да Ви помолим да се регистрирате тук.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Logo francophonie-okРубриката  Francophonie на този сайт предлага информации за франкофонията в България, Централна и Източна Европа и целия свят.

Източник: Френски институт в България