„Рафаел“ на Леа Коен – роман за драматични времена

Публикувано:
15:10ч / 22.11.2017г
Брой прочитания:
515
Брой коментари:
0

Винаги е възможно човек да стане жертва на обстоятелствата, но има времена, когато това става по-често. За такива времена от българската история разказва писателката Леа Коен в романа си „Рафаел“, издание на „Ентусиаст“. Рафаел Арие е действителна личност. Живял е през първата половина на ХХ век и е сред най-видните представители на българската парфюмерийна промишленост. Известен бизнесмен и красавец, обожаван от жените, най-неочаквано той се оказва подсъдим в процесите против „еврейските спекуланти“, провеждани през 1942-43 г.

В книгата обаче става дума и за по-ранни събития: атентата в църквата „Св. Неделя“ през 1925 г., бандитизма от началото на 30-е години на миналия век. Романът е увлекаелно четиво, което казва тъжни истини, но откроява и чара на главния герой, който, за съжаление, не го спасява от трагичната му съдба.

На премирета в Софийската градска художествена галерия на 15 ноември присъстваха и двама представители на семейство Арие: д-р Нисим Арие и дъщеря му Жанет, които носят нещо от външните черти на Рафаел. В представянето на книгата пред препълнената зала взеха участие издателката Виктория Бисерова, проф. Миглена Николчина, журналистът Антон Хекимян от bTV, който направи едно от първите интервюта с авторката за новата й творба. Откъси от романа прочете актрисата Ева Волицер.

След това Леа Коен дълго даваше автографи.

Поздравления заслужава Биляна Славкова за дизайна на корицата.

Повече снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

На 22 ноември 2017 г. от 18,00 ч.  книгата ще бъде преставена в Софийската синагога, ул. „Екзарх Йосиф“ №16, а на 25 ноември от 16,00 ч. в Книжен център „Гринуич“, гр. София, бул. „Витоша“ №37 ще има среща с читателите и дискусия по романа.

Източник: www.evropaworld.eu