Сенегал посрещна с интерес Дните на българската култура

Публикувано:
09:44ч / 21.12.2022г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0
В представителната зала на Университетската библиотека на един от най-големите и престижни университети в Африка – „Шейх Анта Диоп“ (UCAD), на 8 декември бе открита фототипна изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи „БЪЛГАРСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛА НА ЮНЕСКО“.
В столицата на Сенегал Дакар се проведоха първите Дни на българската култура. Събитието беше с участието на Университета домакин, Факултета по класически и нови филологии към СУ „Свети Климент Охридски“ и Държавния културен институт.
Приветствия на официалното откриване поднесоха деканът на Факултета по езици и социални науки проф. Алиун Бадара Канджи. Той изтъкна доброто сътрудничество между двата университета, което се надява да се разшири.
Директорът на библиотеката Абдулай Туре изрази задоволство от отличното партньорство за организирането на Дните на българската култура и подчерта, че за първи път българската култура се представя чрез различни медийни формати пред сенегалската публика – изложба, филм и преводна литература и критика.
Директорът на ДКИ Снежана Йовева-Димитрова (на снимката вляво)подчерта ролята на тази изложба в популяризирането на културно-историческото и природното българско наследство по света, което е един от устойчивите инструменти на културна дипломация и разказа за нейното презентиране в различни градове по света с активното участие на българските посолства.
Проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии към СУ „Св. Климент Охридски“, благодари за гостоприемството и подкрепата за развитието на африканистиката в България и изрази надежда, че партньорството ще се задълбочава. Тя поздрави всички студенти, присъстващи на откриването, по повод студентския празник, 8 декември. (на снимката вдясно)
Ключова роля за реализирането на българските събития в Дакар има проф. Рени Йотова, делегиран представител на Международната организация на Франкофонията (МОФ) за преподаването на френски език в света. Тя изтъкна, че и двете държави като членове на МОФ следват общи цели за подкрепа на културата и образованието като основни мостове за разбирателство между народите.
На събитието присъстваха посланиците на Румъния, Австрия, Руанда, ЮАР, Куба, Мадагаскар, Аржентина, делегатът на Валония-Брюксел, постоянният представител на Международния икономически и финансов съюз на страните от Западна Африка, преподаватели и студенти, проф. Данаил Данов от специалност „Африканистика“, както и студенти от същата специалност на Софийския университет, които са част от проект „България в Африка, Африка в България“.
Триезичната експозиция (френски, английски и български) поставя акцент върху популяризирането на уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Тя е посветена на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията, като представя 21 пана: 13 информационни табла и 8 фотографски пана с обектите на България в списъка на ЮНЕСКО за културни и природни обекти, паметници на световното наследство, а фотографиите са на големия български фотограф Иво Хаджимишев.
За всички гости беше прожектиран кратък филм за културно-историческото и природно богатство на България на френски език, предоставен от Министерството на туризма на България.
Проф. Рени Йотова

В рамките на програмата на Дните на България в Сенегал, паралелно в София излезе от печат тематичен брой на „Литературен вестник“, посветен на сенегалската литература и култура, реализиран под редакцията на проф. Рени Йотова, Литературен вестник бр.38, 2-8 ноември 2022 г. Той бе представен от проф. Рени Йотова пред гостите, сред които бяха и някои от авторите на преведените произведения от съвременната сенегалска литература.

Изложбата ще остане в Университета в Дакар до края на 2022 година, като се очаква да гостува и в други африкански държави, които веднага проявиха интерес по време на откриването й.

Източник: Държавен културен институт към министъра на външните работи