Софийско бдение в памет на жертвите на атентатите в Брюксел

Публикувано:
23:25ч / 25.03.2016г
Брой прочитания:
221
Брой коментари:
0

Н.Пр. г-жа Аник Ван Калстър, посланик на Белгия, и Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас, организираха съвместно бдение в памет на жертвите на атентатите в Брюксел. Това стана на 25 март вечерта в Градската градина пред Националната художествена галерия в София, площад „Княз Александър I.“ В бдението участва и Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас, депутати, посланици на европейски и арабски страни, граждани. Имаше и представители на арабската диаспора у нас. Прозвучаха химните на Белгия, Франция, България и Европейския съюз.

Подчертавайки символичното значение на атентатите, които поразиха столицата на Белгия, възприемана като сърцето на обединена Европа, Н.Пр. г-жа Аник Ван Калстър произнесе на български език: „Брюксел е вашата столица“.  Тя обърна внимание на факта, че жестоките атентати в Брюксел по парадоксален начин са показали и нещо хубаво – съпричасността на хора, които са помагали на ранените, дори са ги приютявали в къщите си, редели са се на опашки в болниците, за да дарят кръв. „Това дава надежда, че човечността е жива“ – каза посланичката на Белгия и добави на български, френски и нидерландски: „Съединението прави силата!“

DSC08042ПосланиDSC08037кът на Франция у нас, Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, изброи дългия списък с имена на градове по света, в които бяха извършени атентати през последните години. Тъжно изброяване, което трябва да мобилизира силите ни да се противопоставим на тероризма в различните му форми.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев припомни, че денят на хубавият български празник Благовещение, е и важна дата за европейското обединение: на 25 март 1957 г. в Рим са подписани договорите за създаването на Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ), предвестници на днешния Европейски съюз. Г-н Златев потвърди думите на Н.Пр. г-жа Аник Ван Калстър, че в тези трудни за Европа моменти ставаме свидетели и на истинска човешка солидарност в името на доброто.

По примера на Париж и Брюксел и в Софийската градска градина бяха изписани с тебешир послания върху плочките, бяха положени цветя и запалени свещи като жест на съпричастност със семействата на пострадалите. Сред надписите беше и думата „мир“ на арабски език.

 

Още снимки от бдението в София може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu