Българското турне на чешкия писател Иржи Хаичек

Публикувано:
16:33ч / 29.03.2016г
Брой прочитания:
480
Брой коментари:
0

Преводачите Красимир Проданов (вдясно) и Владимир ПенчевВодещата Анна Бурова, Иржи Хаичек, преводачката Силвия ДерибееваПреди дни писателят Иржи Хаичек, определян като емблема на съвременната чешка литература, направи кратко турне в България. Пътуването и турнето бяха организирани от Чешкия център с директор г-жа Катерина Хуртаева. На 22 март той се срещна с читатели в Пловдив – клуб „Петното на Роршах“, на 23 март сутринта имаше среща със студенти бохемисти от Пловдивския университет, а вечерта гостува в Регионалната библиотека в Стара Загора. Голямото събитие в София беше на 24 март в литературен клуб „Перото“, където чешкият писател се срещна със столичната публика и раздаде автографи върху двете си книги на български – „Селски барок“ (издание на „Изида“) и „Рибя кръв“ (изд. „Парадокс“). Водеща на представянето в „Перото“ беше Анна Бурова.

„Селски барок” е романът, който изстрелва Иржи Хаичек на върха в чешката литература и се превръща в сензация. Читателската реакция е бурна и принуждава и критиката да признае, че съвременната чешка литература се е сдобила с нов голям майстор. Доказателствата за това са добрата история, убедителността, с която я разказва Иржи Хаичек (р. 1967 г.), и умението му да накара всеки един от читателите на романа да се припознае в героите. Всичко това е „Селски барок” – книгата, спечелила и престижната награда „Магнезия Литера” в раздел „Проза“.

Романът е разследване в най-черния период на социализма – създаването на ТКЗС-тата, но в същото време е и вълнуваща любовна история, и криминале… Макар че разказваните събития са драматични, българският преводач на „Селски барок“ Красимир Проданов споделя усещането си за мекота и топлота в стила на Иржи Хаичек.

Другата книга от автора, представена в литературен кръг „Перото“, „Рибя кръв“ с преводач Владимир Пенчев, също е отличена с наградата „Магнезия Литера”. В нея се разказва за събития от по-късно време – края на осемдесетте години на ХХ в. Няколко селца в Южна Бохемия трябва да останат на дъното на водоем във връзка с изграждането на атомна електроцентрала. Жители на тези селца се противопоставят на перспективата да изгубят домовете и спомените си. „Рибя кръв“ проследява тяхната битка, на чийто фон са представени и техните лични съдби.

На срещата в „Перото“ Иржи Хаичек беше засипан с въпроси. Публиката се интересуваше има ли автобиографични елементи в творбите му, как се продават неговите книги, удостоени с престижни литературни награди… Така постепенно българските читатели навлизаха в творческия свят на писателя. Отговаряйки лесно ли му е било да води разказа от името на жена в „Рибя кръв“, той сподели, че първоначално главният персонаж в романа е бил мъж, но в един момент той е започнал да прилича на герой от предишна книга на Хаичек, затова е бил заменен с жена. Освен това, в повествованието става дума и за семейни отношения и е по-убедително, ако се води от женска гледна точка. Първоначално авторът се консултирал със съпругата си дали предава добре женските емоции, но впоследствие се е почувствал по-уверен и не е прибягвал повече до съвети.

Иржи Хаичек показва любимата си корицаСлед премиерата в "Перото" г-жа Катерина Хуртаева с екипа си от Чешкия център в СофияПонякога съвсем обикновен въпрос може да доведе до любопитни подробности от създаването на една книга. Така стана, когато една млада читателка попита Иржи Хаичек коя е любимата му корица на негово произведение. Това би могло да предизвика колебание у автора, който е издаван многократно и в родината си, и в чужбина. Без да се замисли обаче той посочи чешкото издание на „Рибя кръв“, на чиято корица има наивистичен портрет на жена. Оказа се, че първоначално друг художник е трябвало да направи оформлението на книгата, но различните варианти, които предложил, не били одобрени и той се отказал. След него с корицата се заел млад човек и представената от него рисунка от пръв поглед допаднала на писателя. Когато го попитали кого точно е нарисувал, той отговорил, че портретът е на майка му, а самата рисунка е направил, когато е бил 5-годишен.

Със сигурност ще има още много въпроси към писателя, след като повече хора прочетат романите му „Селски барок“ и „Рибя кръв“. Ще се радваме, ако можем да ги зададем на Иржи Хаичек скоро, защото той предвижда в недалечно бъдеще отново да гостува в България по повод издаването на следваща негова книга на български.

Повече снимки от представянето в литературен клуб „Перото“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още за романа „Селски барок“ в сайта ни може да прочетете тук.

 

Източник: Издателство "Изида" и www.evropaworld.eu