В „Селски барок“ Иржи Хаичек разказва премълчавани у нас истини

Публикувано:
18:29ч / 25.03.2016г
Брой прочитания:
413
Брой коментари:
0
Иржи Хаичек
Иржи Хаичек

Увлекателният сюжет на „Селски барок” (издателство „Изида“, преводач Красимир Проданов) сякаш качва читателя на влакче на ужасите. Сред престъпленията, извършени от социалистическия режим в Чехословакия, може би най-голямото е прекъсването на кръвната връзка със земята. Главният герой Павел е генеалог, който получава наглед нормална поръчка – да открие писано през петдесетте години на двайсети век писмо. За беда се влюбва точно в този момент и се налага да избира между лято с красивата Даниела и ровене в архивите на западналото село Томашице. Но историята едва сега започва. Тайни, останали скрити повече от половин век, излизат наяве. На всичко отгоре прелестната блондинка Даниела също има роля в тази тъмна мистерия…

Да познаваме миналото, означава да сме силни в настоящето. Може би така се обяснява и големият успех на „Селски барок” в Чехия. За разлика обаче от родината на добрия войник Швейк, у нас истината за създаването на ТКЗС все още остава покрита. Книгата на Хаичек „Селски барок” подробно разглежда именно този период. И в нея се случват идентични процеси. Както в Чехия, така и у нас, курсът към кърваво отделяне на земеделеца от най-скъпото е посочен от Москва. От Сталин.

И тук обаче българският земеделец показва какво означава да обичаш Майката-земя. В резултат от репресиите у нас възниква т. нар. Горянско движение, което само по себе си представлява първия отпор срещу социалистическите идеи в цяла Източна Европа. Горянското движение се развива активно през 1947-1954 г., като на практика остава и най-сериозната форма на протест срещу социалистическата власт до 1989 г.

Същите герои – готови да се вдигнат на борба, описва и Хаичек в „Селски барок”. Противопоставя им обаче и друг тип мислене, друга философия на живеене. Един от майсторите-земевладелци в книгата, докаран буквално до това да слугинства, произнася реплика, превръщаша се в лайтмотив за главния герой на Хаичек: „Не ни принудихте да мразим!

„Селски барок” отваря вратичка към това минало, за което ние още не сме събрали смелост да научим. И точно заради това е хубаво да я прочетем.

Сродна публикация в сайта ни:

Българско турне на чешкия писател Иржи Хаичек

Източник: Издателство "Изида"