Виена грейна предколедно

Публикувано:
12:13ч / 03.12.2020г
Брой прочитания:
405
Брой коментари:
0

Търговските улици в австрийската столица грейнаха предколедно, но остават празни. Paзпpocтpaнeниeтo нa коронавиpyca дoвeдe дo втopи локдаун и във Виена, ĸoeтo пpинyди мaгaзинитe дa зaтвopят нa 3 ноември. Въпреки че засега мерките остават в сила до 6 декември, 31 търговски улици в града светнаха празнично украсени, за да вдъхват надежда на виенчани в тези трудни за всички дни.

Празничната украса по централните улици в първи район бе официално включена на 13 ноември от кмета на града Михаел Лудвиг и председателя на Стопанската камара на Виена Валтер Рук, но този път без обичайното струпване на туристи и местни жители. За украсата са избрани екологични и енергоспестяващи LED лампички, които намаляват потреблението на електроенергия с 80 процента.

Както винаги, всяка от търговските улици има своята индивидуална коледна декорация, съобразена с характера на мястото. Традиционно централната улица Грабен е украсена с великолепни полилеи, светещи в мека бяла светлина, под които виенчани и гостите на града посрещаха Нова година на открито и танцуваха валс.

Интересна е и украсата на малката уличка Анагасе, на която се намира и интерактивният музей „Дом на музиката“. Тя е осветена от 10 000 лампички във формата на ноти. Разходите за коледната украса се поемат от Сдруженията на търговските улици, Общината и Стопанската камара. Осветлението ще остане включено до 10 януари.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София