„Златна лира“ и овации за звездата Александър Мутафчийски

Публикувано:
13:06ч / 06.12.2022г
Брой прочитания:
494
Брой коментари:
1

„Златна лира“ и продължителни овации от публиката и от колегите си получи звездата на Музикалния театър Александър Мутафчийски на 4 декември 2022 г. Със спектакъла „Цигулар на покрива“  на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник той отбеляза своя двоен юбилей – 50 житейски години, от които 25 на сцената на театъра.

Чудесно е, когато талантлив човек получава признанието и любовта на тези, за които създава своето изкуство! Още преди началото на представлението, докато чакахме във фоайето на театъра, а пред касата се извиваше опашка до последния момент, чувахме как зрители в непринудени разговори коментираха двойния юбилей на големия изпълнител, неговото ярко сценично присъствие. Дай Боже всекиму да говорят по този начин зад гърба му!

В началото на спектакъла Мутафчийски направи малка импровизация – след като се представи като реб (господин) Тевие, слезе от сцената и започна да се ръкува със зрителите на първия ред. Когато стигна до своя колега Христо Сарафов, който също изпълнява главната роля в други представления на „Цигулар на покрива“, Сашо го поздрави: „Здравейте, реб Христо, чувал съм, че сте много известен“.

По време на цялото представление, а и след него, Мутафчийски се стараеше да поддържа контакт с публиката, която възнаграждаваше с бурен смях неговите шеговити реплики. Чувството му за хумор обаче не беше единственото достойнство на неговата игра. В очите на много зрители се появиха сълзи, когато той изразяваше трагизма в преживяванията на любящ баща, разочарован от своите дъщери. Това особено пролича в края на спектакъла, когато Тевие разбира, че  неговата щерка Хава се е венчала за руснака Федя. Отначало той заявява, че тя е мъртва за него, тъй като е пренебрегнала религиозната забрана за брак с друговерци. Научавайки обаче, че Федя иска да емигрира заедно с Хава, тъй като е възмутен от извършвания терор над евреите, Тевие променя твърдото си решение и дава благословията си на младото семейство. Когато Мутафчийски произнесе с глух глас „Бог да е с вас!“, това предизвика емоционална вълна на съпреживяване сред публиката.

След приключването на спектакъла, при нестихващи аплодисменти, Цветелина Димчева от Съюза на българските музикални и танцови дейци връчи на героя на вечерта „Златна лира“ за високи художествено-творчески постижения и двоен юбилей. Пояснявайки какви са юбилеите, тя допусна лек лапсус и вместо 50 житейски години, каза 50 години на сцената, което всъщност прозвуча като хубаво пожелание за бъдещето! Самият Александър Мутафчийски малко по-късно си пожела и за 60-годишнината му да се съберат отново всички на същото място и в същия състав.

Солистът и режисьор благодари за високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Той се обърна към колегите си с думите: „Благодаря и на вас, скъпи колеги от Музикалния театър: солисти, хор, балет, оркестър, диригенти, режисьори, сценографи, художници на костюми, хореографи, администрация, технически служби – всички ние сме екипа на Музикалния театър и за мен е чест и привилегия да бъда част от вас. Прекланям се пред таланта и моженето на всички ви!“ Той благодаря и на публиката, която пълни залите на любимия театър, с думите: „Обичам ви и ви се прекланям!“

Поздравително писмо от режисьора на мюзикъла „Цигулар на покрива“ Небойша Брадич беше прочетено от директора на Музикалния театър Еделина Кънева. „Благодарение на таланта и професионализма ти и на безкрайната ти отдаденост към работата, изпълнението ти на Тевие е изключително сърцато и разтърсващо с красотата си“ – се казва в него. И още: „За нас, твоите колеги, е чест и привилегия да бъдем част от твоя празник“.

Присъствали сме на спектакли, когато на финала са били поднасяни букети от видни политици и държавници. На 4 декември в залата бяхме забелязали един зам.-председател на Народното събрание, както и бивш министър и настоящ депутат, но те предпочетоха да не се афишират. Единственото официално лице, изпратило цветя за юбиляря, беше кметът на София. Естествено, кошница с цветя той получи и от нашата фондация „Европа и светът“ в знак на обич и уважение към актьора, който години наред ни радва с таланта си. Когато на сцената се заниза върволица с букети и подаръци от негови колеги и почитатели, това беше най-точната илюстрация какво означава да си спечелил сърцата на хората.

Огромно вълнение и радост предизвикаха у Александър Мутафчийски цветята от примата на българската музика Лили Иванова, която в ранната му младост го е вдъхновила да развие певческата си и сценична дарба. На следващия ден той сподели, че ако съжалява за нещо,то е, че нямаше как да бъде на грандиозния концерт на Лили в Арена Армеец, който се състоя също вечерта на 4 декември.

Публиката аплодира и артистите на сцената в спектакъла „Цигулар на покрива“. Редом с Александър Мутафчийски, в ролята на Тевие, участваха още: Марияна Арсенова, Илона Иванова, Теменужка Трифонова, Елица Красимирова, Петя Андасарова, Лидия Иванова, Людмила Козарева, Тодор Велков, Юлия Маринова, Александър Панайотов, Лъчезар Лазаров, Стефан Петков, Румен Григоров, Пеньо Пирозов, Кръстан Кръстанов, Никола Кабрузов, Светлана Иванова, Олга Михайлова, Сердикий Попов, Николай Борисов, Георги-Маноел Димитров, Денко Проданов, Алексей Римша,  Дамян Георгиев (цигулар). Хор, балет и оркестър с диригент Юли Дамянов.

Честит юбилей на Александър Мутафчийски и пожелания за още много творчески върхове на сцената на Музикалния театър!

Гергина и Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Звездата на оперетата Александър Мутафчийски чества двоен юбилей с „Цигулар на покрива“

Източник: www.evropaworld.eu