„Една българска роза“ повдигна творческия дух в Дом „Дора Габе“

Публикувано:
18:41ч / 04.02.2024г
Брой прочитания:
330
Брой коментари:
0

На снимката поетът Найден Вълчев рецитира свое стихотворение, писано миналата година, отляво надясно са: Добрин Добрев-Финиотис, Виктория Катранова, Анна Георгиева, Елисавета Шапкарева, Мая Панайотова

На 2 февруари в Дома музей „Дора Габе“ се състоя сбирка на Литературен салон „Дора Габе-Багряна“. Уредникът на музея Добрин Добрев-Финиотис поясни защо е предложил в названието на Салона да бъдат обединени имената на двете ни големи поетеси. Години наред се носи мълва за тяхното съперничество за сърцето на литературния историк и критик Боян Пенев, за когото Дора е била омъжена, а по-късно той има голяма любов с Багряна. Истината е, че Багряна не е развалила семейството им, защото те отдавна са живеели разделени. Напротив, много са свидетелствата как двете са били често заедно на литературни и други събития. След встъпителните думи на Финиотис Анжела Димчева, като представител на ръководството на СБП, поясни някои детайли около създаването на Дом „Дора Габе“.

Преди повече от 40 години голямата българска поетеса е изявила желание в апартамента, където живее на днешния булевард „Васил Левски“ 60 от 1957 г. до края на дните си през 1983 г., да бъде създаден неин музей. За тази цел тя завещава жилището си на Съюза на българските писатели. Години наред в този апартамент се намираше редакцията на списание „Пламък“. Преди време неговият главен редактор, поетът Георги Константинов, освобождава помещенията. Един верен син на Добруджа, откъдето е родом и Дора Габе, разбира, че нейният някогашен дом в момента е празен, и се запалва от идеята да бъде изпълнена нейната воля за превръщането му в музей. Този ентусиаст е Добрин Добрев-Финиотис, известен народен певец, но и автор на книги със стихове и проза. Постоянното му местопребиваване е в Кипър, където е женен и където е създал Български културен център Лимасол. Срещайки подкрепата на ръководството на Съюза на българските писатели, той се завръща за по-дълго в България и се захваща за работа. В ремонта на апартамента, предприет от СБП, Добрин влага и свои лични средства. Същевременно се разравят архивите на Дора Габе, откриват се ценни книги в библиотеката й с автографи на авторите им. Реставрират се автентичните мебели в дома й, както и нейният кабинет, който тя е ползвала и за спалня. По стените са окачени нейни портрети и снимки. Официалното откриване на Дом „Дора Габе“ е на 18 януари 2024 г.  

Почетен гост на литературната сбирка на 2 февруари беше поетът Найден Вълчев. Той разказа лични спомени за поетесата и се включи в литературното четене на присъстващите автори със свое ново стихотворение, писано миналата година, което знаеше наизуст. Беше измислил специален мизансцен за изпълнението си като се правеше, че разговаря по телефона с любима жена, на която в поетична форма припомня някогашни техни скъпи спомени. Изключителна жизненост и памет у един човек на достолепната възраст 96 години! Присъстващите го зарадваха, изпявайки популярната песен по негов текст „Една българска роза“.

Обща снимка на участиците в Литературния салон

Свои стихове, освен почетният гост Найден Вълчев, четоха и Стоянка Боянова, Виктория Катранова, Елисавета Шапкарева, Минко Танев, Мая Панайотова, Анжела Димчева, Деси Цветкова, Гергина Дворецка, Добрин Добрев-Финиотис. Литературната изследователка Катя Зографова, главен уредник на къщата музей „Никола Вапцаров“ в София, сподели находката си за Дора Габе в дневниците на Бинка Вазова, втората дъщеря на Борис Вазов, най-малкият брат на големия поет. В тези дневници Бинка Вазова разказва за свои лични срещи с голямата поетеса и изтъква колко лъчезарен човек е била тя. Бинка Вазова пише и че когато в България действа Законът за защита на нацията, ограничаващ правата на евреите, никой от българските интелектуалци в обкръжението й не е проявил негативно отношение към поетесата с еврейски произход.

 Разбира се, по време на литературната сбирка прозвучаха и стихове на Дора Габе, както и стихотворение от Никола Вапцаров в превод на гръцки, прочетен от съпругата на Добрин Добрев-Финиотис Ксанти Финиоту, която е кипърка.

Ксанти Финиоту чете превод на стихотворение на Вапцаров на гръцки, вдясно са: Деси Цветанова, майка й Росица, Минко Тонев, Стоянка Боянова, Добрин Добрев-.Финиотис

Кипърски акцент имаше и в хубавия кратък разказ за розовите фламинги на Острова на Афродита, с който участва в четенето Анна Георгиева. Нейният съпруг Христо Георгиев, с литературен псевдоним Добротинов, е бил посланик на България в Кипър, и същевременно се изявява много успешно като автор на романи и разкази.

Докато участниците в Литературния салон разговаряха на чаша кипърско кафе или червено вино, научихме от Найден Вълчев как през 50-те години на ХХ век млади писатели поискали да се срещнат с Дора Габе и тя веднага се съгласила, но настояла да гостуват в дома й. Организатор на срещата бил самият Найден Вълчев. В групата влизали Давид Овадия, Иван Радоев, Климент Цачев, Станка Пенчева. Разговорите им били на различни теми, но младите автори искали да научат повече за отношенията й с Яворов. Дора Габе им казала, че пази писмата му до нея, но няма да им ги покаже. Често същите писатели я канели в Клуба на журналистите, тя отивала с удоволствие и била най-веселата от цялата компания. После я изпращали до вкъщи, тя винаги им казвала: „Качвайте се!“. Пиели кафе, приказвали си и тогава разговорите били предимно за Боян Пенев. „Мисля, че имам нейни стихове, отпечатани на пишеща машина, които тя ми е давала и сме ги публикували в сп. „Септември“, но вкъщи е библиотечен хаос и не знам дали ще ги намеря.“ – добави Найден Вълчев.

През цялото време той се отнасяше с изключителна галантност към дамите. Особено трогателно беше умилението, което показа, вдигайки наздравица с червено вино с внучката на Багряна, поетесата Елисавета Шапкарева. На тръгване се обърна към поетесите в салона с думите: „На всяка от вас подарявам по една българска роза!“  

Поетът Найден Вълчев се сбогува галантно с присъстващите, вдясно са Гергина Дворецка и Анжела Димчева. На стената се вижда портретът на Дора Габе, рисуван от проф. Иван Табаков

Радостно е, че наскоро създаденият Дом „Дора Габе“ все повече се превръща в средище на хората на словото. Поздравления за всеотдайния уредник на музея Добрин Добрев-Финиотис!

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от събитието може да видите тук и тук.

Източник: www.evropaworld.eu