EXPO 2015 – първи впечатления

Публикувано:
16:10ч / 13.08.2015г
Брой прочитания:
252
Брой коментари:
0

Световното изложение в Милано вече превали средата си, а ние едва сега успяхме да го посетим. За съжаление, на него няма българско участие, макар темата „Да нахраним планетата – енергия за живот“ да не е далечна за българина.

До EXPO2015 се стига много лесно – от София Милано е на по-малко от два часа път със самолет, или един ден с кола или автобус. На площ от един милион квадратни метра там са разположени павилионите на 140 държави и три международни организации, както и на десетки компании и представители на неправителствения сектор. Атрактивните сгради и особено стотиците ресторанти и кафенета, предлагащи екзотични храни и напитки, привличат хиляди гости.

Посетителите на ЕХРО 2015 са улеснени от това, че над цялата централна алея, около която са разположени павилионите, е опънат огромен навес, който предпазва от палещите слънчеви лъчи и от епизодичните дъждове. Навсякъде има и места за сядане и почивка.

В началото на август чешкият павилион отчете над един милион посетители. Това не е странно, тъй като централноевропейските ни приятели са измислили много интересна атракция – пред павилиона има басейн, в който е кацнала огромна пластмасова птица, съчетаваща в себе си елементи на автомобил и самолет.

Днес бе националният ден на Мадагаскар и по този повод освен официални прояви имаше и колоритен концерт с песни и танци на островната държава.

Специална програма предлага павилионът на Япония – чрез видеоинсталации и други впечатляващи специални ефекти е показано въздействието на човека върху природата. Кулминацията в японската програма е представяне на ресторант на бъдещето, в който на масата се появяват изображения на различни ястия, а когато ги докоснеш с типичните японски пръчици за хранене, на масата се появява информация за самото ястие – всички това е съпътствано от песни и танци, защото храненето трябва да носи и добро настроение.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu