EXPO 2015 – Цветята също са храна

Публикувано:
17:33ч / 14.08.2015г
Брой прочитания:
657
Брой коментари:
0

Темата на ЕХРО 2015 в Милано е изхранването на планетата. Неслучайно към всеки от павилионите, освен магазини със стоки и сувенири от съответната страна, има и ресторант за местна храна. Правят се и дегустации срещу минимални суми, понякога и безплатно.

Основното послание винаги е завръщането към естествените храни, които човечеството е използвало в продължение на векове, защото те са и най-здравословни.  Една от най-впечатляващите презентации на естествени храни беше пред павилиона на Чили, където бяха представени ястия от семена и цветя. Само че цветята не бяха поставени за украса в малките дегустационни чинийки – бяхме предупредени, че тези цветя стават за ядене!

Честно казано, изживяхме лек културен шок – не успяхме веднага да приемем мисълта, че нещо, с което украсяваме дома си и подаряваме по различни поводи, може да послужи и за храна. Любопитството обаче надделя и опитахме цветята от малките чинийки. Имаха вкус на трева и лек аромат на билка. Със сигурност съществуват и отровни красиви растения, но чилийците явно знаят кои могат да доставят не само естетическа, а и кулинарна наслада!

ЕХРО 2015 наистина показва оригинални решения на тема „храна“.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu