Нашето околосветско пътешествие… в Милано

Публикувано:
09:19ч / 19.08.2015г
Брой прочитания:
285
Брой коментари:
0

През това лято ни се ходеше отново в Италия, същевременно искахме да посетим и някои екзотични места по света. За наше щастие Световното изложение в Милано ЕХРО 2015 предлага и двете възможности. Наистина е невероятно усещането, че можеш с няколко крачки да се озовеш в африканска държава, след още няколко – вече да си в Азия и по същия начин да посетиш някоя европейска страна. А около теб се разхождат хора от различни националности и раси, звучи музика от различни континенти, навсякъде ти предлагат лакомства от цял свят… Чувството е наистина уникално.

Световното изложение е мястото, където можеш да видиш света обединен. Неслучайно за илюстрация на тази наша статия подбрахме една снимка, която направихме по улиците на Милано: младеж с фланелка, на която са изрисувани кръст, звездата на Давид и полумесец, е седнал край пилон с логото на ЕХРО 2015, а по протежение на улицата пред него се развяват знамената на държави, участнички в голямото събитие.

Дори при най-добро желание за трите дни, които си бяхме определили за посещение на изложението, не можехме да обходим всички павилиони. Някъде, където се виеха огромни опашки, ни пускаха с предимство, когато видеха журналистическите ни акредитации. В други случаи учтиво ни казваха да изчакаме реда си и тогава, честно казано, за да не губим и без това ограниченото си време, предпочитахме да отидем другаде, където стълпотворението не беше толкова голямо…  По този начин направихме и нашите неочаквани открития. Не бяхме и предполагали колко силно впечатление ще ни направи павилионът на Габон, в който с достойнство и оправдано самочувствие е представено „изплуването“ на страната, стремежът й към ново бъдеще. Сред павилионите, където сме направили най-много снимки, се оказа и този на Сан Томе и Принсипе – нещо, което не бяхме предвидили. Ярък спомен ни остави и представянето на Киргистан – на не много голямо пространство, но с много вкус и настроение са показани дрехи, украшения и играчки, изработени от плъстена вълна…

Изводите от това са поне два: първо, че никоя страна не бива да бъде подценявана, всяка има с какво да те заинтригува. И второ: ако човек си определи предварително само няколко страни фаворити и подминава онези, чиито присъствие му се струва по-скромно, може да пропусне своите големи открития!

За нашите впечатления от ЕХРО 2015 предстои да разказваме още и ще го правим с удоволствие. Това удоволствие обаче беше вгорчено от отсъствието на България на Световното изложение. Непрекъснато си мислехме колко много бихме могли да покажем по темата тази година: „Да нахраним планетата. Енергия за живот“. Какъв невероятен пропуск – ние сме една от малкото страни, членки на ЕС, която не присъства на този голям международен форум. Дори Гърция, при всичките си финансови проблеми, има свой, макар и скромен павилион. А мъничката Малта е организирала своето неголямо пространство по изключително оригинален и артистичен начин с акцент пчеларството и производството на мед…

За ЕХРО 2015 си заслужава да се говори… За да не пропуснем участие и през 2017 г. на изложението в Казахстан!

Автор: Гергина Дворецка

Снимки от изложението в Милано може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Още по темата:

ЕХРО 2015 – първи впечатления

ЕХРО 2015 Цветята също са храна

Източник: www.evropaworld.eu