Ирландски литературни събития в навечерието на Св. Патрик

Публикувано:
14:22ч / 15.03.2019г
Брой прочитания:
330
Брой коментари:
0

Четири събития в София и Велико Търново, свързани с ирландската литература, предшестваха националния празник на страната, Деня на Св. Патрик.

На 12 март гостуващата ирландска писателка Ейлиш ни Гуивна говори на тема „Защо някой би писал на ирландскиÉn fáth a scríobhadh éinne as Gaeilge?“ в библиотеката по англицистика и американистика (в сградата на Ректората) на Софийски университет „Климент Охридски“. Събитието беше организирано съвместно с посолството на Ирландия и негов водещ беше Димитър Камбуров, който е преводачът на наскоро излезлия сборник „Литературен обяд и други разкази“ от Ейлиш ни Гуивна.

Среща-разговор с ирландската писателка се състоя и във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ на 13 март и беше последвана от коктейл, организиран от университета и посланика на Ирландия у нас, Н.Пр. г-н Майкъл Форбс.

Вечер на ирландската литература, организирана от „Литературен вестник“ съвместно с посолството на Ирландия, се състоя в литературен клуб „Перото“, НДК, на 14 март. Беше представен новият брой на вестника, в който могат да се прочетат отзиви за новоизлезли ирландски книги, анонси за очаквани заглавия и интервюта с преводача Димитър Камбуров и издателката Невена Дишлиева на най-новото ирландско заглавие на пазара – „Литературен обяд и други разкази“ от Ейлиш ни Гуивна.
В събитието се включи посланикът на Ирландия Н.Пр. г-н Майкъл Форбс. В дискусията за съвременната ирландска литература участваха писателката Ейлиш ни Гуивна, Димитър Камбуров, Ангел Игов, Зелма Каталан. Водещ беше Светлозар Желев, а преводач – Мая Ненчева. Снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.
 
Четвъртото събитие е на 15 март, петък, от 18 ч. в Зала „Виктория“ на Столична библиотека. Посолството на Ирландия в България и издателство ICU ви канят на Литературен обяд с Ейлиш Ни Гуивна. Тази среща с автограф с ирландската писателка ще бъде и официалната премиера на сборника й „Литературен обяд и други разкази“ на български език.
Водещ на събитието ще бъде преводачът на книгата Димитър Камбуров, а издателката Невена Дишлиева кани гостите на по чаша вино.

Източник: Посолство на Ирландия