Маратон по четене на френски език на 16 март 2019 г.

Публикувано:
16:34ч / 15.03.2019г
Брой прочитания:
250
Брой коментари:
0

Международната организация на франкофонията (OIF), чрез своето Регионално бюро за Централна и Източна Европа (BRECO) в Букурещ и Регионалния център за Централна и Източна Европа (CREFECO) в София, организира шестото издание на Маратона по четене на френски език. През 2019 г. той ще се проведе едновременно в няколко страни от Централна и Източна Европа в събота, 16 март, от 10 до 18 часа. Участниците ще четат един след друг откъси от романа „Теа на реките“ от Жан Марк Тюрин, спечелил Наградата на петте континента (le Prix des cinq continents), която се дава за книга в проза, написана на френски език за 2018 г.

В София Маратонът по четене ще се състои в Литературен клуб „Перото“, НДК. Може да се запишете за участие в четенето тук.

В Армения ще се проведе в Алианс Франсез, а в Румъния – в букурещката книжарницата „Киралина“.

Маратон по четене на френски език ще има и в Република Македония, Република Молдова, Косово, Албания.

Жан Марк Тюрин, авторът на романа „Теа от реките“, който ще бъде четен тази година, живее и работи в Брюксел.  Казва за себе си, че обича „да майстори“. От 1978 г. насам е бил режисьор на филми, сред които и художествени, и на радиодокументалистика. Работил е с Маргьорит Дюрас и Жан Масколо („Децата“, 1984). Десет години от професионалната му биография са свързани с програмата France Culture на Радио Франс. „Теа от реките“ е третата му книга, публикувана от издателство Esperluète, след „Foudrol“ (2005 г.) – роман за Първата световна война, и „Liên de Mê Linah“ (2014 г.), чиято тема е страданието на жертвите на диоксин във Виетнам.

CVT_La-Theo-des-fleuves_8949Резюме на романа „Теа от реките“:
Старата Теодора вече не може да ходи и не вижда. Но тя си спомня и разказва. Разказва ни за живота си, за своите срещи, влюбвания, надежди, за своите скитания, драми и разочарования. Теодора е дете на реката. Родена ромка в зората на двадесети век, тя е живяла няколко живота. Войни, комунизъм, потисничество – романът разказва историята на ромите, която се преплита с тази на столетието.

Текста може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: CREFECO