Конкурс за участие във фестивала на дигиталните изкуства DA Fest

Публикувано:
13:33ч / 28.07.2015г
Брой прочитания:
294
Брой коментари:
0

По случай провеждането на петото юбилейно издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, организаторите на фестивала от Националната художествена академия и техните традиционни партньори от Societe Generale Експресбанк, обявяват покана за изпращане на видео творби, създадени от български автори, един от които ще получи парична премия в размер на 1000 лв., а допълнително бъде връчена поощрителна награда за млад автор в размер на 300 лв.

DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, с цел  да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Петото издание на фестивала ще се проведе от 15 до 19 септември 2015 и ще представи разнообразни тенденции и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, уъркшопи, прожекции, презентации и концерти. Повече за фестивала може да видите на: http://da-fest.bg

За участие в наградата за видео арт се поканени всички български творци по професия и призвание, както и български студенти по изкуства в България и чужбина.

Поканата е ориентирана с приоритет към видео арт творби, показващи нови гледни точки, търсещи различен визуален език, следствие от процеси на аудио-визуална интеракция, процес-ориентирани, компютърно-генерирани, времево-базирани произведения, glitch и бъгове в машинизацията на времето, дигитално видео. Наративни късометражни филми няма да бъдат разглеждани.

Авторите имат пълна свобода по отношение на тема, техника и стил на техните предложения.

Важни условия за участие са проектите да са:

  • Едноканални и да бъдат в характеристиките и визуалния език на художественото направление видео арт;
  • Създадени през последните 5 години.
  • Предпочитаната дължина на видео работите е до 7 минути, въпреки че видеа с продължителност до 15 минути също ще бъдат разглеждани;
  • Няма възрастови ограничения за участниците в конкурса.

Подаването на предложенията става онлайн, като се попълни формата на адрес: http://www.2015.da-fest.bg/bg/application_sf-go

Крайният срок за изпращане на предложения е 15 август 2015 г.

Наградата в размер на 1000 лв., заедно с поощрителна награда за млад автор (на възраст до 25 г.) в размер на 300 лв., ще бъдат присъдени от жури в състав Галина Димитрова-Димова и Венелин Шурелов (куратори на DA Fest), Мартин Заимов (Societe Generale Експресбанк) и един независим експерт – Весела Ножарова (куратор и критик).

Победителят ще бъде обявен по време на откриването на фестивала на 15 септември, а селекция от изпратените за конкурса творби ще бъдат показани в рамките на прожекционната програма на фестивала (15-19.09.).

Пълна информация за конкурса може да намерите тук:
http://www.2015.da-fest.bg/bg/news-go/nagrada

 

Източник: www.2015.da-fest.bg