Кратки бележки за Алея на книгата в София, септември 2023 г.

Публикувано:
14:28ч / 13.09.2023г
Брой прочитания:
324
Брой коментари:
0

Минавахме през Алеята на книгата в София всеки ден от 4 до 10 септември. Настоящата публикация обаче няма претенцията да даде цялостен поглед върху тазгодишното издание на книжното изложение. Ще представим накратко личните си впечатления, както и онова, което пожелаха да ни кажат някои от участниците в него.

През първите два дни от изложението метеорологичните условия саботираха събитието: дъжд, вятър, студ. Стихиите все пак за кратко си дадоха пауза и дадоха възможност да се състои официалното откриване на 4 септември, на което лично присъства и говори министър-председателят Николай Денков.  

Снимка на официалните лица и организаторите след откриването на събитието

На третия ден над Алеята на книгата блесна слънце и дори стана горещо. През седмицата, докато траеше събитието, минахме по няколко пъти покрай всички шатри, но пред някои от тях се застоявахме по-дълго.

По традиция пред щанда на бургаското издателство „Знаци“ със собственик Румяна Емануилиду се събират много хора – автори, читатели, почитатели.

Щандът на издателство „Знаци“. Отляво надясно: издателката Румяна Емануилиду, писателката Людмила Андровска, която раздаваше автографи на новата си книги „Мария Тертер – царицата“, Владимир Дворецки

На същия щанд вниманието привлечаше и друга новоиздадена книга: изследването за живота и творчеството на родения в Созопол художник Георгиос Гунаропулос „Триумф на светлината“ от изкуствоведката Елисавета Станчева, на което посветихме две публикации на сайта ни: Завръщането на родения в Созопол светлописец Гунаропулос и Откъс от книгата „Триумф на светлината“ за родения в Созопол художник Йоргос Гунаропулос, които ни изпрати от Атина преводачката Здравка Михайлова.

Отново със знака на „Знаци“ излезе и завладяващата „Ирасема“ бразилския писател Жозе де Аленкар, публикувана през 1865 г. и майсторски преведена на български език от Рада Ганкова.

Рада Ганкова

Имахме удоволствието да присъстваме на артистичното представяне на книгата, което направи на щанда на издателството преводачката (на снимката). За него и за самата „Ирасема“ ще ви разкажем в отделна статия на сайта ни.

Алеята на книгата през септември обикновено съвпада с рождения ден на сладкодумната писателка и поетеса Юлия Дивизиева – 7 септември, когато тя не само раздава автографи на поредната си нова книга, а приема поздравления и пожелания за дълголетие от читатели, почитатели и приятели. За поредна година Юлия си поделяше щанд на Алеята на книгата с поетесата Виолета Христова-Гъркова.

Юлия Дивизиева дава автограф на новата си книга „Мечта, раречена Тарфа“, вдясно зад щанда е Виолета Христова-Гъркова

Друг автор, който държи на личния контакт с читателите си и умее да общува с тях, е все по-популярният Емил Минчев. Отново го срещнахме на щанда на Vision Books.

Емил Минчев е първият вляво на снимката, а пред него се виждат две от книгите му за неговия герой Бънк Ромеро

Зарадвахме се, когато на Алеята на книгата открихме и съвсем ново издателство – „Noble Star Books“. Само за една година от същестуването си е издало 9 книги. До края на т.г. ще станат 12! Към неговия щанд ни привлече първо книгата за котки, но за разнообразието на изданията му може да съдите и от приложената снимка.

Щандът на издателство „Noble Star Books“

Както всяка година, обхождайки Алеята на книгата, питахме представителите на издателствата кои са най-новите книги, които биха препоръчали на читателите. Красимир Лозанов от „Жанет 45“ направи следната подборка, която може да видите на снимката по-долу.

Красимир Лозанов

Управителката на издателство „Унискорп“ пък направи следната подборка от своите нови издания:

Венка Рагина

Пред щанда на „Унискорп“ имахме много приятно преживяване – среща с един от най-малките читатели на Алеята на книгата. Венка Рагина пожела да го зарадва с шарена детска книжка и бебето видимо се заинтригува от нея. Снимахме го с разрешението на баба му.

На събития, свързани с книги, винаги ни прави впечатление, когато издателите общуват приятелски помежду си, независимо че биха могли да се възприемат взаимно и като конкуренти. Зарадвахме се, когато Саня Табакова, собственичка на „Леге Артис“, дойде край щанда на „Библиотека България“ и настоя да я снимаме с Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов.

Отляво надясно: Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова, Саня Табакова, Гергина Дворецка

В последния ден на Алеята зададохме на някои от издателите въпроса кои книги са се продавали най-много на щанда им. Гергана Димитрова, създател и главен редактор на издателство „Лист“ беше категорична: „Мидълмарч“ от Джордж Елиът в превод на Весела Кацарова!

Гергана Димитрова

Мартин Христов, управител на „Ерго“, отбеляза, че като цяло, през този септември продажбите на Алеята на книгата са били по-малко, отколкото през предишната година. Той сподели и друго свое наблюдение: един от авторите му, когато рекламира във Фейсбук книгата си, получава стотици лайкове. Само че продадените бройки от изданието са в пъти по-малко от лайковете. С други думи: автори, не се доверявайте много на харесванията в социалните мрежи!

Зад щанда на „Ерго“ отляво надясно Илияна Делева, Милена Методиева-Христова, Мартин Христов

Екипът на „Ерго“ определя като една от най-продаваните книги на щанда им сборника с разкази на Данила Райчева „Една и съща жена“.

Сред най-търсените автори на тазгодишната септемврийска Алея на книгата в София беше литературната изследователка, критичка и талантлива писателка Катя Зографова. Бързо се изчерпаха книгите й „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание“, „Бележити жени на/за България“, „Хроники на Вазовия род“.

Щандът на издателство „Захарий Стоянов“

Накрая – една по-малко въодушевяваща информация. От участници в събитието научихме, че цените за щандовете са се увеличили двойно. Обикновено средно големите и по-малки издателства наемат рафт, разположен на една от четирите страни на шатрата. По-рано това им е струвало 550 лв., а тази година – 1100 лв.!

Нашата лична равносметка от Алеята на книгата е представена на снимката по-долу. Това са септемврийските ни придобивки.

Някои от авторите имахме късмета да видим лично на Алеята и да получим автограф. С други ще се срещнем на следващи литературни събития!

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки